- Satılan malın beraberindeki şeyler

Adsense kodları


Satılan malın beraberindeki şeyler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sat 19 February 2011, 07:48 pm GMT +0200
3. Satılan Malın Beraberindeki Şeyler:



 Bu babın meseleleri arasında meşhur olan iki mesele vardır: [152]

 

A- Hurma Ağacının Satışı:
 

1- Üzerinde meyva bulunan hurma ağaçlan satılırken, meyva da bera­berinde ne zaman satılmış olur, ne zaman satılmış olmaz?

Fukahanın cumhuru, eğer satış hurmaların aşılanmasından önce yapı­lırsa meyvalann alıcıya, sonra yapılırsa -alıcı kendisine ait olmasını şart koş­mazsa- satıcıya ait olduğu görüşündedir. Diğer meyvalar da bu hükümde hurma gibidir. Zira Abdullah b. Ömer (r.a.)'den rivayet olunmaktadır ki Pey­gamber Efendimiz,

«Kim ki meyvalan aşıladıktan sonra hurma ağaçlarını satarsa, üstün­deki hurmalar satıcıya aittir. Meğer ki alıcı, ürünün kendisine ait olmasını şart koşsun»
[153] buyurmuştur. Derler ki: Peygamber Efendimiz'in aşılandık­tan sonra satılan hurmaların satıcıya ait olduğuna hükmetmesinden, aşılan-mazdan önce satılan ağaçlardaki hurmaların -alıcı kendisine ait olmasını şart koşmasa bile- alıcıya ait olduğunu DELÎLÜ'L-HİTAB yolu ile anlıyoruz.

îmam Ebû Hanife ile tabileri ise, «Hurmalar -ağaçlar satılırken aşılan­mış olsun olmasın- satıcıya aittir» demişlerdir. îmam Ebu Hanife ile tabileri, hadisten Delilü'l-Hitab yolu ile değil, evleviyet yolu ile mânâ çıkararak, «Hurmalar aşılandıktan sonra satıldığı zaman satıcıya ait olunca, aşıîanmaz-dan önce satıldığı zaman satıcıya ait olması evleviyetle lazım gelir» demiş­lerdir. Hanefîler ayrıca, hurmanın çiçeğinden çıkmasını canlıların doğumu­na benzeterek, «Nasıl bir kimse çocuklu bir cariyeyi sattığı zaman - eğer alıcı çocuğun kendisine ait olmasını şart koşmazsa- çocuk satıcıya ait ise, hurma­da da durum böyledir» demişlerdir.

îbn Ebî Leylâ da «Hurmalar -aşılanmış olsun olmasın- ağaç satıldığı za­man ağaç ile beraber satılmış olur. Alıcı ister kendisine ait olmasını şart koş­sun, ister koşmasın, alıcıya aittir.» diyerek hadisi kıyas ile reddetmiştir. Çünkü ona göre meyva da ağaçtan bir parçadır. Halbuki onun bu görüşüne -eğer hadisi sabit buluyorsa- mahal yoktur. îmam Ebû Hanife ise, hadisi reddetme-yip ancak hadisin DELÎLÜ'L-HıTAB yolu ile anlaşılan manasına muhalefet etmiştir

Buna göre îmam Ebû Hanife ile îmam Şafiî, îmam Mâlik ve bu iki ima­mın görüşüne uyanlar arasındaki ihtilafın sebebi, Delilü'l-Hitab ile ev­leviyet mefhumları arasında bulunan çatışmadır. Evleviyet yolu ile anlaşılan manaya FAHVA'L-HÎTAB denilmektedir. Fahva'l-Hitab her ne kadar -esa­sında- Delilü'l-Hitab'tan delalet bakımından daha kuvvetli ise de, burada za­yıftır, îbn Ebî Leyla'nın diğer ulemaya muhalefet etmesinin sebebi de, kıyasın hadis ile çatışmasıdır. Halbuki bu sebeb -yukarıda da söylediğimiz gibi-zayıf bir sebebtir.

Ulema, "Meyvanın satıcıya ait olmasını gerektiren sebeb, meyvanın bizzat aşılanması mıdır, yoksa -aşılanmasa bile- meyvayı aşılama zamanının gelmesi midir?" diye ihtilaf etmişlerdir. Meyvalann bir kısmı aşılanıp da, di­ğer bir kısmının aşılanmadığkzaman, aşılanmayanlar aşılananların hükmü­ne tabi olur mu, olmaz mı diye edilen ihtilaf da, bu ihtilafa dayanır.

Zannedersem ulema, aşılanma zamanı geldiği halde aşılanmamış olan meyvalann, satıldıklan zaman aşılanmış meyvalann hükmüne tabi oldukla­rında müttefiktirler. [154]



[152] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/245.

[153] Buharî, Buyû\ 34/90, no: 2204; Müslim, Buyu, 21/15, no:1543, Ebû Dâvûd, Buyu. 17/44, no: 3434.

[154] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/246-247.


Sevgi.
Mon 24 February 2020, 05:23 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim

gulsahkilicaslan
Mon 24 February 2020, 10:25 am GMT +0200
Allah razi olsun hocam selâm ve dua ile

Bilal2009
Tue 25 February 2020, 09:42 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun