- Satılan bir arazi veya ağaç üzerindeki ürünler kime aittir?

Adsense kodları


Satılan bir arazi veya ağaç üzerindeki ürünler kime aittir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Rüveyha
Sun 22 February 2015, 05:29 pm GMT +0200
Satılan bir arazi veya ağaç üzerindeki ürünler kime aittir?


   Ekin, sebze ve meyveler; arazi ve ağaca kalıcı olarak bitişik olmayıp, onlardan ayrılabilen bağımsız eşya gibi değerlendirildiklerinden, alışveriş akdinde alıcıya ait olması şart koşulmamışsa, satıcıya ait olur. Bu bakımdan satıcının, ürünlerini toplayıp, arazi veya ağacı alıcıya teslim etmesi gerekir. Ancak taraflar akit esnasında ekin ve meyvelerin de satışa dahil edilmesini şart koşarlarsa, şartın gereği olarak, bunlar alıcıya ait olurlar (Merğinani, el-Hidaye, Beyrut, ts. , III, 27). Bu hususta Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse, içinde meyve bulunan hurmalık veya ağaç satın alırsa; müşteri (aksini) şart koşmadığı takdirde, meyvesi satıcıya aittir.” (Müslim, Buyu’, 15)

ayşe
Sun 22 February 2015, 07:19 pm GMT +0200
Esselâmü aleykum ve rahmetullah , ıslam hukukunun konularından biridir. Şimdilerde insanlar ne kadar dikkat ediyor bilmiyorum ama hassasiyet Şart. Allah c.c razı olsun kardeşim.

ikranur 7d
Sun 22 February 2015, 07:47 pm GMT +0200
ekin,meyveve sevbzeler;arazi ve ağaca kalıcı olarak bitişik olmayıp, onlardan ayrılabilen bağımsız eşya gibi değerlendirildiklerinden, alışveriş akdinde alıcıya ait olması şart koşulmamışsa, satıcıya ait olur. Bu bakımdan satıcının, ürünlerini toplayıp, araziyi yada  ağacı alıcıya teslim etmesi gerekir. fakat taraflar akit esnasında ekin ve meyvelerin de satışa dahil edilmesini şart koşarlarsa, şartın gereği olarak, bunlar alıcıya ait olurlar .

ceren
Sun 22 February 2015, 07:51 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Rüveyha abla.Satan ve alan kişinin isteğine bağlıdır..

melda 6D
Sun 22 February 2015, 08:05 pm GMT +0200
kimsenin aklına gelmez mesela biz kirada oturuyoruz oradaki ağacın meyvesini ürünlerini tüketiyoruz parasını veriyorum yerim deriz halbuki o meyvelerde bizim hiç bir emeğimiz yok sahibi yetiştiriyor o ağacı