- Şarap İçmenin Cezası

Adsense kodları


Şarap İçmenin Cezası

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 27 October 2011, 02:06 pm GMT +0200
1. Şarap İçmenin Cezası[1]


1. Yezid oğlu Saib şöyle rivayet etti: Ömer b. Hattab (r.a.) yanı­mıza gelerek: «Falan kimsede içki kokusu buldum. Bunun kayna­tılmış üzüm şırası olduğunu iddia ediyor. İçtiği şeyi sorup araştı­racağım. Şayet sarhoş ediyorsa onu kırbaçliyacağım» dedi. Bunu araştırdı, içki olduğunu öğrenince ona seksen kırbaç vurdu.[2](Şeybanî, 709).
 
2. Sevr oğlu Zeyd ed-Dîlî'den: Ömer b. Hattab kişinin içtiği şa­rap konusunda insanların fikrini sorunca Hz. Ali (r.a.): «Ona sek­sen kırbaç vurma görüşündeyiz. Çünkü bu adam içince sarhoş olur; sarhoş olunca da saçmalamaya başlar; saçmalayınca ise ifti­ra eder.» Bunun üzerine Ömer (r.a.)'de şarap içenlere seksen kır­baç vurmaya başladı.[3]
 
3. îbn Şihab'dan: Benden şarap içen köleye verilecek ceza so­rulunca: «Bana rivayet edildiğine göre, hür kimsenin cezasının yarısı verilir. Ömer b. Hattab, Osman b. Affan ve Abdullah b. Ömer, şarap içen kölelerine, şarap içen hür kimselerin cezasının yarısı kadar kırbaç vururlardı» dedi.[4]
 
4. Said oğlu Yahya'dan: Said b. Müseyyeb'in: «Haddin dışında her türlü suçun affedilmesini Allah sever», dediğini işittim.
îmam Malik der ki: Bize göre, sarhoş edici şarabı içene sarhoş olsa da, olmasa da had vacib olur.

 

[1] Bilindiği gibi yüce dinimiz İslâmiyet ilmi gerçeklerle çatışmayan yagane hak dindir, ilmen ve tıbben faydalı kabul edilen şeyleri, İslamiyet mubah saymış, zararlı kabul edilenleri de ondört asır Önce yasaklamıştır. Her türlü alkollü içki ve uyuşturucu maddeleri de akla, sağlığa, mala, aileye ve hatta cemiyete zararlı olduğu için haram kılmıştır. Maide sûresinin 90 ve 91. aye­tinde şöyle buyurulur: «Ey iman edenler, içki kumar, dikili taşlar (put­lar), fal oldan ancak şeytan işi olan iğrenç şeylerdir. Onun için bun­lardan kaçınınız ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarda an­cak aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister." Konuyla ilgili hadisler ve içki içene verile­cek ceza bu bahisde görülecektir.
[2] Buharı, Eşribe,74/10; Şeybanî, 709.Hanefi ve Şafii mezheblerine göre, kendisinde şarap kokusu bulunan kimse­ye içki içtiği, ya kendisinin ikrarı, ya da iki şahidin şehadetiyle sabit olma­dıkça had uygulanmaz. Maliki ve Hanbeli mezheblerine göre ise had uygulanır.
[3] Şeybanî, 710. Fakihler ve İslam bilginlerinin çoğunluğuna göre içki içmenin haddi, yani verilecek cezanın miktarı, dinimizce tayin edilmiş olup hakimin takdirine bırakılmamıştır. Fakat bu cezanın miktarında ihtilaf edilmiştir. Maliki, Hanefî ve Hanbeliler'e göre, içki içene seksen kırbaç vurulur. Konu­muz olan Hz. Ömer'in tatbikatı ve ashab-ı kiramın buna itiraz etmeyip mu­vafakati bunların delilidir.
îmam Şafii'ye göre ise, kırk kırbaç vurulur. Ona göre Hz. Ömer (r.a.)'ın bunu seksene çıkarması devlet başkanı olması hasebiyle tazir kabilin dendir. Bazı bölgelerde içki içen çoğalınca Hz. Ömer cezayı ağırlaştırmak istemiştir.
[4] Şeybanî, 706.   

sumeyye
Mon 6 October 2014, 11:46 pm GMT +0200
s.a.. , bir çok ayet-i Kerim'de anlatilmis sarap içmenin cezasi..Okurken bile gönülleri hasyet kaplarken içenleri Rabbim c.c bu haramdan uzak eylesin  ve insaallah nasuhi tevbe nasip eylesin.

arife7d
Tue 7 October 2014, 10:08 am GMT +0200
Neden insanlar  çaresiz durumlarda sigara içerek veyada içki içerek  dertlerinin  gidermeye çalışyolar ki.  Ellerinin  semaya açıp  dua etseler  Daha  çok  şey kazanacakları  onlarda biliyorlar oysa ...

ehlidunya
Tue 7 October 2014, 10:42 am GMT +0200
Esselamu aleykum toplumu mahveden bir aliskanlik keske toptan kaldirilmasindan yanayim polis olarak bircok olayin kaynagi alkol malesef allah islah eylesin 80 degil 280 olsa keske ummeti muhammed rahatlasa

Burcu7
Tue 7 October 2014, 11:53 am GMT +0200
nasıl içebiliyorlar ki tatlı yemenin acı geğirmeside var.

saniyenur
Tue 7 October 2014, 03:08 pm GMT +0200
Rabbim haramlardan uzak eylesin bizleri. Yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz şeyleri helallerden eylesin.

Rüveyha
Tue 7 October 2014, 03:38 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam.Amin ecmain inşaAllah.Rabbim bizleri haramlardan beri kılsın.İçkinin her türlüsünden Rahman ve Rahim olan Allaha sığınıyorum..

cerendemir
Tue 7 October 2014, 03:42 pm GMT +0200
Aleykümselam.Paylaşım dan dolayı Allah razı olsun inşallah.İçki bütün kötülüklerin anasıdır.Bütün günahların başıdır.Rabbim bizi bu günahlardan korusun inşallah.

döne aktay
Tue 7 October 2014, 03:47 pm GMT +0200
şarap içmek çok kötü bir şeydir, Allah içenlere bırakmayı nasip etsin.