- Şarabın Sirke Olması Mümkün Müdür?

Adsense kodları


Şarabın Sirke Olması Mümkün Müdür?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Tue 24 January 2012, 06:53 pm GMT +0200
3. Şarabın Sirke Olması Mümkün Müdür?

 

3675... Enes b. Mâlik (r.a)'den rivayet olunduğuna göre;

Ebû Talha Peygamber (s.a)'e (bir miktar) şaraba vâris olan ye­timlerin elinde bulunan bu şarabı) sormuş, (Hz. Peygamber) "Onu dök!" cevabını vermiş. (Ebû Talha):

Onu sirke de yapmayayım mı? diye sorunca (Hz. Peygamber): "Hayır!" cevabını vermiş.[38]

 

Açıklama
 

Bu hadis, şaraptan sirke yapmayı caiz görmeyen İmam Şa­fiî, İmam Ahmed ve çoğunluk ulemanın delilidir. Onlara göre; şarabın içine ekmek, soğan, maya veya başka bir şey atmak suretiyle sirke yapılan şarap temiz olmaz. Necaseti bakidir. İçine atılan şey de pis olur. Ar­tık bu sirke ebediyen temiz olmaz. Fakat, şarap güneşten gölgeye yahut göl­geden güneşe nakletmek suretiyle sirke olursa temiz sayılıp sayılmayacağı hu­susunda Şâfiîlerden iki görüş rivayet olmuştur. Esah kavle göre temiz olur.

İmam A'zam ile Evzaî ve Leys; sirke yapmakla şarabın temiz olacağına kaildirler. İmam Mâlik'ten üç rivayet vardır. Bunların esah olanına göre şa­raptan sirke yapmak haramdır. Sirkeyi yapan Allah'a âsi olur. Fakat yapı­lan sirke temizdir. İkinci kavle göre haramdır, sirke yapmakla temiz olmaz. Üçüncüye göre helâldir, temiz olur.

Âlimler, kendi kendine sirke olan şarabın temiz sayılacağına icma et­mişlerdir. Mâlikîlerden Sahnûn'un; "Temizlenmez" dediği rivayet olunmuş­tur. Nevevî: "Eğer bu doğru ise, kendinden evvel gerçekleşmiş olan icma ile merdudtur" diyor.[39]

[38] Müslim, eşribe II; Tirmizî, büyü 58; Dârimî, eşribe 17; Ahmed b. Hanbel, III, 119, 180, 260.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/295.

[39] Davudoğlu A, Sahih-i Müslim Terecine ve Şerhi, IX, 259. 

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/295.