- Sait Şimşek Kurân kıssalarına giriş

Adsense kodları


Sait Şimşek Kurân kıssalarına giriş

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Wed 11 May 2011, 04:11 pm GMT +0200
13- Sait Şimşek-Kur'ân Kıssalarına Giriş:



Fihristiyle beraber 230 sayfa olan eser 1993'te İstanbul'da basıl­mıştır. Kitap dört bölümden meydana gelir. Birinci bölümde (s.7-65) Kur'ân'daki kıssaların kaynağını inceler. Yazar bu bölümde Kur'ân'da geçen bazı kıssaların Tevrat kıssalarıyla mukayesesini ya­par. Yine bu bölümde Kur'ân'ın Hz. Peygamber'in kendi eseri olamayacağını ve Kur'ân Kıssaları'nın gerçek olup olmadığını inceler.

Müellif ikinci bölümde (s.67/115) Kur'ân'daki kıssaların gaye ve hedeflerini inceler. Bu hedefleri şöyle kaydeder: Peygamberleri tesel­li etmek, insanları düşündürmek ve ibret almalarını sağlamak. Yine bu bölümde eğitim açısından Kur'ân kıssaları ile Kur'ân kıssaları­nın tekrarını,  tekrarın sebebini ve tekrarlarda çelişkinin olup olma­dığını incelemeye tabi tutar.

Yazar çalışmasının üçüncü bölümünü (s.157/224) israiliyata ayırır. Bu başlık altında israiliyatın tanımını ve kısımlarını, israiliyatın tarihçesini ve ana tefsir kaynaklarında israiliyatın durumunu inceler.

Dördüncü bölümde (s.157/224) Adem Kıssasını inceliyor. Bura­da kıssa şu yönlerden incelenmiştir; Adem’in halifeliği (burada hali­felik konusuda Mevduâi, Tabatabaî ve İbnu Teymiye'nin görüşlerini nakleder), Hz. Adem’in yaratılışı ve Meleklerin ona secde etmeleri, Peygamberlerin masumiyeti, Hz. Adem'in cenneti, Hz. Adem'in iki oğlu ve en son Tevrat’ta Hz. Adem'in durumunu inceler.[545]


[545] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 226.