- Sahih hasen zayıf hadisler

Adsense kodları


Sahih hasen zayıf hadisler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Sat 11 June 2011, 03:10 pm GMT +0200
5- SAHÎH - HASEN - ZAYIF  HADÎSLER ARASINDA MÜŞTEREK OLAN ISTILAHLAR



Bu müşterek ıstılahlar kısmında, üç ana bölümden birine girme­diğini, aksine sahîh, hasen ve zayıf gruplarından her birine aynı dere­cede şâmil olup bunların adı ve sıfatı olabildiğini - istikra ve araştırma yoluyla - anladığımız ıstılahlardan bahs edeceğiz.

Bu ıstılahlar yirmi tanedir. Bunlardan asıl üzerinde durmak is­tediğimiz de mevkuf ve matku hadîslerdir. Biz bu ikisine bâzan sahîh ve hasen, bâzan da zayıf demekte bir beis görmüyoruz. Geri kalan onsekiz ıstılah da şunlardır: Merfu, Müsned, Muttasıl; Mü'ennen, Mu'an'an, Mu'allak; Ferd, Garîb; Aziz, Meşhur, Müstefİz; Âlî, Nazil; Tâbi', Şâhid; Müdrec; Müselsel, Musah h af.

Ad ve vasıfları arasında kolayca mukayese yapabilmek için bu ıstılahlardan bir kısmını birbirine yakın olmaları itibariyle üçlü gruplar hâlinde, diğer bâzılarını da birbirinin aksi ve mukabili olmaları bakı­mından ikili gruplar hâlinde inceleyeceğiz. Yalnız son üç ıstılahı müs­takil olarak tetkik edeceğiz; zîrâ müdrec, müselsel ve musahhaf ara­sında bir yakınlık veya birbirinin mukabili olma durumları bahis mevzuu değildir. Bunların, birbirine daha fazla yaklaşmasına imkân olmayan açık birer mânâları vardır.[758]



[758] Dr. Subhi es-Sâlih, Hadis İlimleri ve Hadîs Istılahları, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları: 181.