sumeyye
Thu 10 November 2011, 01:06 pm GMT +0200
bölüm: 2
þâhidliði kabul edilmeyen kimseler
þâhidliði kabul edilmeyen kimseler
2298- Âiþe (r.anha)’dan rivâyete göre, þöyle demiþtir: Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: “Hainlik eden erkek ve kadýnýn, bir müslümana zina iftirasýnda bulunup ceza gören erkek ve kadýnýn, Müslüman kardeþine kin besleyenin, yalancý þâhidliði denenmiþ olanýn, bir ailenin hizmetçisinin o aile hakkýndaki þâhidliði ve azâdlý oluþu veya akraba oluþu þüpheli olan kimselerin þâhidliði caiz deðildir.” (Tirmizî rivâyet etmiþtir.)
ž Fezârî hadiste geçen “Kanî” kelimesinin tabi olan manasýnda olduðunu söylemiþtir.
Bu hadis garibtir. Bu hadisi sadece Yezîd b. Ziyad ed Dýmýþkî’nin rivâyetiyle bilmekteyiz. Yezîd’in hadis konusunda zayýf olduðu kaydedilmiþtir. Bu hadisin Zührî’nin rivâyetinden olduðu sadece Yezîd’in rivâyetiyle bilinmektedir.
Bu konuda Abdullah b. Amr’dan da hadis rivâyet edilmiþtir.
Tirmizî: bu hadisin manasýný pek bilemiyoruz, bana göre sened yönünden bu hadis sahih deðildir. Bu konuda ilim adamlarý akrabanýn akrabaya þâhidliði caizdir derler. Ýlim adamlarý babanýn çocuðuna, çocuðun babasýna þâhidliði konusunda ihtilaf etmiþlerdir. Ýlim adamlarýnýn çoðunluðu babanýn çocuðuna çocuðunda babasýna þâhidliðini caiz görmezler. Bazý ilim adamlarý ise Adil olduðu durumda babanýn çocuðuna þâhidliði caizdir derler. Ayný þekilde çocuðunda babasýna þâhidliði geçerlidir. Kardeþin kardeþe þâhidliðinde ihtilaf yoktur. Her akrabanýn akrabasýna þâhidliði de geçerlidir. Þâfii diyor ki: Aralarýnda düþmanlýk bulunan iki kiþiden birinin diðerine þâhidliði adil de olsa caiz deðildir.
Þâfii: Abdurrahman b. A’rec’in Peygamber (s.a.v.)’den mürsel olarak rivâyet ettiði “Kin tutan ve düþmanlýk yapanýn þâhidliði caiz deðildir.” Hadisini de delil olarak kabul etmiþtir. Yani bu hadiste þöyle denmek istiyor. Birbirine düþmanlýk ve kin besleyenlerin þâhidlikleri caiz deðildir.