- Sağlık

Adsense kodları


Sağlık

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Mon 17 October 2011, 03:21 pm GMT +0200
Sağlık

Şubat 2009 41.SAYI

ÇAĞIN HASTALIĞI OBEZİTE

Birçok kişi şişmanlığı hastalık olarak nitelendirmez. Oysa vücutta bulunan yağ hücrelerinin riskler oluşturacak şekilde artması, ölümle bile sonuçlanabilecek ciddi neticelere neden olabilen bir durumdur. Vücuttaki yağ oranı yüzdesi erkeklerde toplam ağırlığın % 15-18’ini, kadınlarda ise % 20-25’ini oluşturur. Bu rakamın erkeklerde % 25’i, kadınlarda ise % 35’i geçmesi halinde obezite meydana gelir. Obeziteyle ilgili önemli araştırmalara imza atan Dahiliye ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Furuncuoğlu, hastalığı şu şekilde tanımlıyor:

OBEZİTE UYKU İLİŞKİSİ

“Harcanılan miktardan fazla kalori alınması durumunda, tüketilmeyen enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasına tıp dilinde ‘obezite’ adını veriyoruz. 300 obezite hastası üzerinde yapılan bir araştırma neticesinde gece uyku süresiyle, obezite arasında ciddi bağlantılar olduğu saptanmıştır. Az süreli ve kalitesiz bir uyku obeziteye davetiye çıkarır. Obezite sorunu bulunanların çoğunun en büyük şikâyeti geceleri rahat uyuyamamalarıdır. Gece uyuyamamalarının yanı sıra, günde 6 saatten az uyurlar. Aşırı obez kişilerin % 92’si geceleri sık sık uyandıkları için kaliteli bir şekilde uyuyamazlar.” Obezitenin çok ciddi hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Dr. Furuncuoğlu, 740 şişman hasta üzerinde yaptığı çalışmalarda, % 86’sında ek bir hastalık saptanırken, sadece % 14’ünün sağlıklı bulunduğunu vurguluyor.

OBEZİTELERDE SIK RASTLANAN SAĞLIK SORUNLARI

Hareketsiz yaşamın obeziteyi kaçınılmaz bir hale getirdiğini kaydeden Dr. Furuncuoğlu, hastalarda sıkça rastlanan sağlık sorunlarını şöyle sıralıyor:

Karaciğer yağlanması (% 42,4 hastada) Kan yağlarının yüksek bulunması (kolesterol ve trigliserit % 38,3)
Şeker hastalığı veya gizli şeker (% 30,2 hastada) Yüksek tansiyon (% 28,1 hastada) Hipotiroidi- tiroit bezinin az çalışması (% 13,2 hastada) Polikistik over-yumurtalık kisti (% 9,2 hastada) Rastlantısal tümör (% 0,4 hastada)

BİLGİSAYAR VE OBEZİTE

Dr. Furuncuoğlu konuya ilişkin şu açıklamaları getiriyor: “Bilgisayar ve bilgisayar karşısında geçirilen süre ile obezite arasında yakın bir ilişki bulunur. Günde 8 saatten fazla bilgisayar ya da televizyon karşısında kalan kişilerin  % 91,5’i obez ya da aşırı obezdir. Bu şekilde 4 saatten fazla oturanların ise % 62,2’sinin fazla kilolu olduğu tespit edilmiştir. Süreyi 2 saatten az olarak değerlendiren kişilerde ise obeziteye rastlanmamaktadır. Unutmayalım ki, şişmanlığın giderek artmasının nedeni, fiziksel aktivitenin azalması ya da hareketsizliğin giderek artması diye tanımlayabileceğimiz duruma paralel olarak beslenme alışkanlıklarındaki değişmedir.”

Aysun ÖZPOLAT