- Sadakanın önemi

Adsense kodları


Sadakanın önemi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 9 November 2010, 02:21 pm GMT +0200
Sadakanın önemi – dinimizde yardımlaşmanın fazileti



Allahü teâlânın rızasına niyet ederek, karşılık beklemeden muhtaç olanlara, hibe edilen mala, paraya ve her türlü iyilikte, ihsanda bulunmaya, Sadaka denir. Bir Müslüman, önce ailesine, evladına helal yedirmeli, helal giydirmeli, sonra artan paranın zekatını vermeli ve ondan sonra da sadaka vermelidir.

Allahü teâlâ, her şeyi bir sebeple yaratmaktadır. Bir şeye kavuşmak isteyen, o şeyin sebebine kavuşmak için dua etmelidir. Sebebine kavuşunca, bu sebebe yapışmalıdır. Allahü teâlâ, insana sıhhat, şifa vermek için, dua etmeyi, sadaka vermeyi ve ilaç kullanmayı sebep yapmıştır. Peygamber efendimiz; (Mallarınızı zekat vermekle koruyunuz. Hastalarınızı sadaka vererek tedavi ediniz! Dua ile beladan korununuz!) buyurmuştur.

Zadül-mukvin kitabında buyuruluyor ki:

Beş şeyi yapmayan, beş şeyden mahrum olur:

1- Malının zekatını vermeyen, malının hayrını görmez.
2- Uşrunu vermeyenin, tarlasında, kazancında bereket kalmaz.
3- Sadaka vermeyenin, vücudunda sıhhat kalmaz.
4- Dua etmeyen, arzusuna kavuşamaz.
5- Namaz vakti gelince, kılmak istemeyen, son nefeste kelime-i şehadet getiremez.


İmam-ı Gazali hazretleri; Kaza-i muallak, Levh-i mahfuzda yazılıdır. Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duası kabul olursa, o kaza değişir buyuruyor. Hadis-i şerifte de; (Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez. Fakat kabul olan dua, o bela gelirken korur) buyurulmaktadır.

Duanın belayı defetmesi de, kaza ve kaderdendir. Kalkan, oka siper olduğu gibi, su, yerden otun yetişmesine, havanın oksijen gazı, canlının hücrelerindeki gıda maddelerini yakıp hararet meydana gelmesine sebep olduğu gibi, dua da, Allahü teâlânın merhametinin gelmesine sebeptir. Hadis-i şerifte; (Kaza-i muallakı, hiçbir şey değiştiremez. Yalnız dua değiştirir ve ömrü, yalnız, ihsan, iyilik arttırır) buyuruldu.

Bir kimseye takdir edilen bela, kaza-i muallak ise, yani o kimsenin dua etmesi de takdir edilmişse, dua eder, kabul olunca, belayı önler. Ecel-i kazayı da, iyilik etmek geciktirir. Fakat, Ecel-i müsemma değişmez. Ecel-i kaza, bir kimse, eğer iyi iş yapar, yahut sadaka verir, hac ederse ömrü altmış sene, bunlar



ALINTI

ceren
Sat 1 July 2017, 06:13 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim hakkiyla sadakasini veren ve feyzine faziletine erisen kullardan eylesin bizleri insallah...

Sevgi.
Sat 1 July 2017, 08:35 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam. Mevlam bizleri hakkıyla sadakasını verenlerden eylesin inşaAllah.

Bilal2009
Sat 1 July 2017, 08:40 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri malını hayırlı yollarda harcayanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun