sumeyye
Thu 14 April 2011, 01:30 pm GMT +0200
Sabit B. Atik
Amr b. Mebzul oğullarından, Ensar'dan olup sahabidir. O da bu köprüde şehit düştü.[403]
Sa'lebe B. Amr B. Muhsan
Bedir harbine katılanlardan biri olup Malik b. Neccar oğullarından-dır. Ebu Ubeyd Köprüsü harbinde şehid oldu.[404]
El-Haris B. Atik B. El-Na'âm
Lakabı Ebu Hazim. O da aynı gün şehid onlardan biri olup, Ensar'ın Neccar oğullarındandır. Uhut harbinde bulundu. Bedir harbinde şehid olan Sehl b. Atik'in kardeşidir.[405]
El-Haris B. Mes'ud B. Abdeh
(Ensarh olup Evs kabilesindendir. Aynı gün Ölmüştür ve sahabidir.)[406]
El-Haris B. Adîyy B. Malik
Aynı köprüde şehid oldu. Uhut harbine katılanlardandır. Bu ve üstteki Haris Ensar'dandır.[407]
Halid B. Said El-Âs El-Emevî
O da aynı yıl içinde (Ecnadeyn harbinde) şehid oldu. Bir rivayete göre Merci Suffer savaşında şehid edildiği söylenir. Merci Suffer savaşı daha önce geçtiği gibi hicri on dördüncü yılın Muharrem ayında yapılmış idi.
(Büyük ve ilk sahabelerdendir. Kızı "Babam ilk beşinci müslüman olan kişidir. Habeş'e göçüp orada on yıl kaldı. Ben orada doğdum.'' diyor. Yine kızı onun ilk Besmele'yi yazan kişi olduğundan bahseder. Rasulu Ekrem onu San'a valiliğine getirmişti. Ebu Bekr (r.a.) da, Şam fethi sırasında onu ordulardan birine komutan yaptı.
Halid'i öldüren kişi az sonra müslüman oldu ve "bu benim öldürdüğüm kimdir? Zira ben ondan göğe doğru bir nur çıktığını gördüm'" dedi. Kızı takriben doksan yıl kadar yaşadı. Halid (r.a.)'ın babası Be-dir'de müşrik olarak Öldürülen Ebu Uhayha idi. Bu müşriğin birçok hayırlı evladı vardı. Bunlardan Amr da Halid'le Habeş'e göç edip o da Ecnadeyn'de şehit oldu. Öteki kardeşi Eban b. Said geç müslüman olsa da Efendimiz (s.a.v.) onu Bahrayn'a vali yapmıştı. O da Yermuk veye Ecnadeyn'de şehid oldu.
Peygamberimizin vefat haberini alınca üçü birden Medine'ye geldiler. O zaman üçü de vali görevi yapıyordu. Hz. Ebu Bekr onlara "Kimse valiliğe Peygamberin tayin ettiği valiler kadar layık olamaz. Siz tekrar vazifelerinize dönün!" ricasında bulundu ise de üçü de biraz da cihad yapalım diye valiliği reddedip Şam fethine katıldılar ve üçü de şehid oldu.[408]
[403] Zehebi, Tecrid terc.no.598
İmam Zehebi, Tarihü’l İslam, Cantaş Yayınları 5/153153
[404] Zehebi Tecrid'inde (1/68 no 241), Vakidi onun Hz Osman döneminde öldüğünü söyler.
İmam Zehebi, Tarihü’l İslam, Cantaş Yayınları 5/154
[405] "Bu Haris Efendimize Akabe biati yapan ilk müslüman Medineli'lerdendir. Zehebi, Tecrid 1/105 no: 981
İmam Zehebi, Tarihü’l İslam, Cantaş Yayınları 5/154
[406] Zehebi, a.g.e. 1/109 no 1021
İmam Zehebi, Tarihü’l İslam, Cantaş Yayınları 5/154
[407] Zehebi, a.g.e 1/105 no 983
İmam Zehebi, Tarihü’l İslam, Cantaş Yayınları 5/154
[408] Halid hakkında bilgi daha önce geçmişti. İbni Sa'd Tabakat, Tarihi Halife 197, 120, 201; Nesebi Kureyş 174; Buharı, Tarihi Kebir 3/152, Tarihi Sağir 1/4/34, 35: İbni Kuteybe, Mearif 296; İstiab 3/153; Üsdü'l Ğabe 2/97; Tehzibu Tarihi Dımışk 5/48-55; Zehebi Siyeri A'lamu'n Nubela 1/259; İbni Sad onun şehitliğini özetle Abdul Humeyd b. Cafer'den şöyle nakleder:
Ecnedeyn savaşında İkrime şehid olduğunda, hanımı Haris b. Hişam kızı Ümmü Hakim de oradaydı. Dört ay iddet bekledi. Muaviye'nin kardeşi Yezid b. Ebi Süfyan ona düğür oldu ise de o onu almayıp Halid b. Said'le evlendi. O sıra Merci Suffer harbi için müslümanlar ve Rumlar karşı karşıya gelmişler, Halid de bir an önce gerdeğe girmek istemişti. Ümmü Hakim ona: "Şu kafir grubu dağıldıktan sonra" diye cevap verdi. Halid ise: "İçimden bir ses bana: sen bu toplulukla savaşırken öleceksin, diyor" dedi. Kadın evet dedi. onlar da oradaki bir köprü yanında çadırda gerdeğe girdi. Sabahleyin arkadaşlarını düğün yemeğine çağırmıştı. Daha yemek bitmeden Rum askeri bölük bölük gelip saldırdı. Düello için ortaya çıkan Halid (r.a.) da şehit oldu. Ümmü Hakim sırtına zırhını aldı. Yüzünde daha gelinlik kokusu sürülü idi. harbe o da katıldı. Kılıç kılıca Ölümüne müthiş bir çarpışma oldu. O gün Ümmü Hakim gerdeğe girdiği çadırın orta direğini alıp yedi Rum öldürdü.