- Sabah ezanını çok erkenden okumak

Adsense kodları


Sabah ezanını çok erkenden okumak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sun 18 December 2011, 04:21 pm GMT +0200
Bölüm: 149

 SABAH EZANINI ÇOK ERKENDEN OKUMAK


203- Sâlim (r.a.)’ın babasından rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Bilâl sabah namazını haber vermek için ezanı erkenden okur siz oruç tutacak iseniz Ümmü Mektûm’un ezanını işitinceye kadar yeyin için” (Buhârî, Ezan: 13; Dârimî, Salat: 4)
 Bu konuda İbn Mes’ûd, Âişe, Üneyse, Enes, Ebû Zerr ve Semure’den birer hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: İbn Ömer hadisi hasen sahihtir. İlim adamları gece ezan okuma hakkında farklı görüştedirler. Bir kısmı: Gece okunan ezan sabah azanı yerine geçer ve iadesi gerekmez. Mâlik, İbn’ül Mübarek, Şâfii, Ahmed ve İshâk bu görüştedirler. Bir kısmı ise: Geceleyin okunan ezan sabah namazı yerine geçmez, gece okunan ezanın tekrarı gerekir. Sûfyân es Sevrî bu kanaattedir.

Hammad b. Seleme, Eyyûb, Nafi’, İbn Ömer yoluyla “Bilâl geceleyin ezan okudu Rasûlullah (s.a.v.) ona kul uyuya kaldı diye çağırmasını emretti” hadisini rivâyet ediyor.

Tirmîzî: Bu hadis pek sahih değildir. Sahih olan: Ubeydullah b. Ömer’in ve başkalarının Nafi’ ve İbn Ömer’den rivâyetleri olan hadistir ki: “Bilâl geceleyin ezan okur siz Ümmü Mektum okuyuncaya kadar yeyin için”

Abdulaziz b. ebî Revvâd, Nafi’den şöyle rivâyet etmiştir. “Ömer’in bir müezzini geceleyin ezan okudu da Ömer ona ezanı iade etmesini emretti.” Bu hadiste, yukarıdaki gibi sahih değildir. Çünkü Nafî’den ve İbn Ömer’den munkatı olarak rivâyet edilmiştir. Hammâd b. Seleme, İbn ebi Ravvad’ın hadisini kastetmiş olacak ki böyle söylemiştir. Sahih olan rivâyet, Ubeydullah ve pek çok kimsenin Nafî’ vasıtasıyla İbn Ömer’den yine Zührî vasıtasıyla Salim ve İbn Ömer’den rivâyet ettikleri: “Bilâl geceleyin ezan okudu” hadistir.

Tirmîzî: Hammâd’ın hadisi sahih olsaydı bu hadisin bir manası kalmazdı. Dolayısıyla Rasûlullah (s.a.v.)’in “Bilâl ezanı geceleyin okur” demekle ileride olacak bir şeyi yani Bilâl’in ezanı erkenden geceleyin okuyacağını bildirmektedir. Eğer Rasûlullah (s.a.v.), fecr’in başlamasından önce okunan ezan, ezan yerine geçmemiş olsaydı ve o ezanın iadesi gerekseydi, “Bilâl ezanı geceleyin okur” buyurmazdı.

Ali el Medinî diyor ki: Hammâd b. Seleme’nin, Eyyûb’dan, Nafî’den ve İbn Ömer’den yaptığı rivâyet pek kabul görmeyen tek kalan rivâyetlerdendir. Hammâd b. Seleme bu hadiste yanılmıştır.



RAMAZAN 7/D
Sun 10 July 2016, 09:24 pm GMT +0200
Es Selamun Aleyküm . Sabah ezanı okunduktan bir süre sonra namaz kılınır . Ramazanlarda ise tam vaktinde okunur .

ALLAH cc razi olsun

halim
Sun 17 July 2016, 04:22 pm GMT +0200
Esselamu aleykum; Sabah ezanınin ne zaman ve nasıl okunacagina dair bu birçok hadisi serifle sabit görülmüş allah bu namazı her daim uykuya yenilmeden dosdoğru ve zamanında kılanlardan oluruz.

yagmur_7-c
Sun 17 July 2016, 04:46 pm GMT +0200
Ve aleykum selam
Sabah namazi normalde sabah ezeanından bir süre sonra kilinir ama Ramazan ayında ise tam zamanında ezan okunur... Rabbim dogruluktan ayırmasını inşallah...Rabbim namazlqrimizi zamanında kilmayi nasip etsin inşAllah...

Yağmur Gmş
Sun 17 July 2016, 05:21 pm GMT +0200
Bismillah...
Rabbim namazlarımızı tam ve vaktinde kılmayı nasip etsin. Bizleri hak yolundan ayırmasın inşallah...

ceren
Sun 17 July 2016, 06:14 pm GMT +0200
Aleykumselam.Sabah ezanini imsak girdiginde okumali namazida ona gore kilmaliyiz...

damla6d
Sun 17 July 2016, 06:24 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum.Vesilenizle bunu da öğrenmiş oldum.Rabbim razı olsun#

melda 6D
Sun 17 July 2016, 06:53 pm GMT +0200
Selamün aleyküm . Sabah ezanı okunduktan 45 dk sonra namaz kılınmaz çünkü o sırada güneş doğar.

melda 6D
Sun 17 July 2016, 06:54 pm GMT +0200
Ezanı okuyan ilk sabahe Bilal - ı Habeşi'dir.

Mustafa/Samed
Thu 1 December 2016, 08:39 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim namazı huşu içinde kılmayı nasip eylesin. Paylaşım için Rabbim razı olsun.