- Rusyada Üsküdar Camii ibadete açıldı

Adsense kodları


Rusyada Üsküdar Camii ibadete açıldı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Thu 7 July 2011, 01:00 am GMT +0200
Rusya'da 'Üsküdar Camii' ibadete açıldı



Rusya'ya bağlı Mordovya Özerk Cumhuriyeti'nde İstanbul Üsküdar Müftülüğü'nün katkılarıyla inşa edilen Üsküdar Merkez Camii ibadete açıldı.

Rusya'ya bağlı Mordovya Özerk Cumhuriyeti'nde İstanbul Üsküdar Müftülüğü'nün katkılarıyla inşa edilen Üsküdar Merkez Camii ibadete açıldı. Çinileri Kütahya'dan, halıları Manisa'dan ve avizeleri Ankara'dan gelen 600 kişinin ibadet edebileceği caminin masraflarının önemli bir kısmını Üsküdar Müftülüğü üstlendi.

Mordovya'nın başkenti Saransk'ta düzenlenen açılış töreninde konuşan Mordovya Özerk Cumhuriyeti Başkanı Nikolay Merkuşkin, caminin açılmasında emeği geçenlere şükranlarını sundu. Merkuşkin, "Geleneksel dinler, maneviyatın, dinin ve ahlakın gelişmesinde, doğmasında çok önemli rol oynuyor. Üsküdar camisi sembolik olarak komşu sokakta bulunan Kazan kilisesine çok yakın. Bunun anlamı şu: Cumhuriyetimizde yaşayan halklar dostluk, uyum, karşılıklı anlayış, barış ve huzur içinde yaşıyor. Caminin açılışı sadece Mordovya için değil, tüm Rusya için önemli olay" dedi.

Rusya'da çeşitli ırk ve din temsilcilerinin yüzyıllardır birlikte yaşadıklarına vurgu yapan Merkuşkin, son yıllarda Mordovya'da 40'tan fazla cami açıldığını, bunun da yönetimin Müslüman geleneklerine olan saygısının bir işareti olarak görülmesini istedi. Konuşmanın ardından Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdaresi Başkanı Talgat Taceddin, Mordovya Başkanı Merkuşkin'e Rusça mealli Kur'an-ı Kerim hediye etti.

Törene Türkiye Moskova Büyükelçiliği Din Müşaviri Fahri Sağlık, Mordovya Müftüsü Zyaki Ayzatullin, İstanbul Üsküdar Müftüsü Mehmet Gök ve Türkiye'den gelen heyet katıldı. Binden fazla inanın katılımı ile gerçekleşen törene çevre illerin müftüleri ve din adamları da iştirak etti. Cami inşasına katkılarından dolayı Üsküdar Müftüsü'ne teşekkür eden Merkuşkin, Türk heyete çeşitli hediyeler verdi.

Mordovya Müftülüğü iki yıl önce İstanbul Üsküdar Müftülüğü ile "Kardeş Şehir" anlaşması yapmıştı. Yaklaşık 90 bin Müslüman nüfusun yaşadığı Mordovya'da 60'ın üzerinde camii bulunuyor. 2010'da temeli atılan cami, kısa sürede tamamlanarak ibadete açılırken, birkaç ay içinde cami yanında bir Kur'an Kursu'nun inşasına da başlanacağı kaydedildi.

Caminin açılışı ile ilgili Cihan'a bilgi veren Türkiye Moskova Büyükelçiliği Din Müşaviri Sağlık, Türkiye ve Rusya müftülükleri arasında işbirliklerinin süreceğini, gelen talepler doğrultusunda adımların atılacağını söyledi. Bölge halkının da kendilerini çok iyi karşıladıklarına vurgu yapan Sağlık, "Mordovya Cumhuriyeti Başkanı Merkuşkin, Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdaresi Başkanı Taceddin ve yerel dini makamlarla ikili görüşmeler de gerçekleştirdik." dedi.

Zaman