- Rükûya giderken elleri kaldırmak

Adsense kodları


Rükûya giderken elleri kaldırmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 16 November 2011, 01:51 pm GMT +0200
Bölüm: 190

 RÜKÛ’A GİDERKEN ELLERİ KALDIRMAK



255- Sâlim (r.a.)’in babasından rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.)’i gördüm namaza başlarken, rükû’a giderken ve ruk’u’dan kalkarken ellerini omuzları hizasına kadar kaldırırdı. İbn ebî Ömer kendi rivâyetinde şu ilaveyi yaptı: “İki secde arasında ellerini kaldırmazdı.” (Ebû Dâvûd, Salat: 115; Dârimî, Salat: 40)

256- Fadl b. es Sabbah el Bağdadî, Sûfyân b. Uyeyne ve Zührî’den aynı sened ile İbn ebî Ömer’in hadisinin benzerini rivâyet etmiştir.

 Bu konuda Ömer, Ali, Vâil b. Hucr, Mâlik b. Huveyris, Enes, Ebû Hüreyre, Ebû Humeyd, ebû Useyd, Sehl b. Sa’d, Muhammed b. Mesleme, Ebû Katâde, Ebû Musa el Eşarî, Câbir ve Umeyr el Leysî’den de birer hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: İbn Ömer hadisi hasen sahihtir.

Peygamber (s.a.v.)’in ashabından bazı ilim adamlarının görüşü böyledir. İbn Ömer, Câbir b. Abdullah, Ebû Hüreyre, Enes, İbn Abbâs, Abdullah b. Zübeyr ve başkalarının görüşü böyledir. Tabiin döneminden de Hasan el Basrî, Atâ, Tavus, Mûcâhid, Nafi’, Sâlim b. Abdullah, Saîd b. Cübeyr ve daha başkaları aynı görüşü benimsemişlerdir.

Mâlik, Ma’mer, Evzâî, İbn Uyeyne, Abdullah b. el Mübarek, Şâfii, Ahmed ve İshâk’da dönemlerinin aynı görüşü benimseyen alimlerindendir. Abdullah b. Mübarek: Zührî’nin, Sâlim’den, babasından rivâyet ettiği bir hadisi zikrederek şöyle demiştir: İbn Mes’ûd’un “Rasûlullah (s.a.v.) sadece namaza başlarken ellerini kaldırırdı” hadisi sabit olmayıp; “Her tekbîr anında ellerin kaldırılması” hadisi sabittir.

Abdullah b. Mübarek’in bu sözünü, Ahmed b. Abde el Amulî, Vehb b. Zem’a’dan, Sûfyân b. Abdulmelik’den bize aktarmıştır. Yahya b. Musa, İsmail b. ebî Üveys’den naklederek dedi ki: “Mâlik b. Enes namazda tekbîr esnasında ellerin kaldırılması görüşünde” idi. Yine Yahya da Abdurrazzak’tan naklederek şöyle der: “Ma’mer de namazda tekbîr esnasında ellerin kaldırılması” görüşündeydi.

Carud b. Muâz’dan şöyle dediğini işittim: Sûfyân b. Uyeyne, Ömer b. Harun ve Nadr b. Sümeyl namaza başlarken rükû’a giderken ve rükû’dan doğrulurken ellerini kaldırırlardı.

Bölüm: 191

 SADECE NAMAZA BAŞLARKEN ELLERİN KALDIRILMASI


257- Abdullah b. Mes’ûd (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Size Rasûlullah (s.a.v.)’in namazı gibi bir namaz kıldırayım mı? dedi ve namaz kıldı sadece başlangıç tekbîrinde ellerini kaldırdı.” (Nesâî, İftitah: 1; Ebû Dâvûd, Salat: 116)

 Bu konuda Berâ b. Âzib’den de hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: İbn Mes’ûd’un bu hadisi hasendir. Sahabe ve tabiin alimlerinden pek çoğunun görüşü bu hadis üzeredir. Sûfyân es Sevrî ve Küfeliler gibi.

Bilal2009
Fri 13 January 2017, 04:08 pm GMT +0200
Rabbim bizleri Peygamberimizin sünnetlerine uyanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Fri 13 January 2017, 04:38 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri peygamber efendimizin sunnetine tabi yasamayi nasip etsin inşallah.Rabbim razi olsun paylasimdan...

HALACAHAN
Sat 4 March 2017, 03:31 pm GMT +0200
Rabbim namazlarimizi hakkiyla kilmamizi nasip eyleain

HALACAHAN
Mon 6 March 2017, 08:06 pm GMT +0200
Allah paylasim icin razi olsun

HALACAHAN
Tue 18 April 2017, 01:58 pm GMT +0200
Rabbim namazlarimizi hakkıyla huşu içinde kilmamizi nasip eylesin insaalalh

Mustafa/Samed
Tue 18 April 2017, 02:01 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim peygamberimizin yolundan ayırmasın. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

Sevgi.
Mon 10 July 2017, 11:17 am GMT +0200
Ve Aleyküm Selam. Mevlam bizleri herdaim  Namazını vaktinde ve hakkıyla kılanlardan eylesin inşaAllah