- Rukuda Ve secdede Ellerin Duruşu

Adsense kodları


Rukuda Ve secdede Ellerin Duruşu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Wed 21 December 2011, 09:55 pm GMT +0200
15- Namaz Kılan Kimsenin, İftitah Tekbirinden Sonra Sağ Elini Sol Elinin Üzerine Bağlayarak Göbeğinin Üstüne Ve Göğsünün Altına Koyması Ve Secdede ise Ellerini Omuzlarının Hizasında Yere Döşemesi


305- Vâil b. Hucr (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Vâil, Peygamber (s.a.v.)'i, namaza başlarken ellerini kaldırdığını gör­müş, tekbir almış, hadisin ravisi Hemmâm, Resuluüah'm ellerini kulaklarının hi­zasına kadar kaldırdığını göstermiş, sonra elbisesine sarınmış, sonra sağ elini sol elinin üzerine koymuş, rükuya varmak isteyince ellerini elbisesinden çı­karmış, sonra ellerini kaldırmış, sonra tekbir alıp rükuya varmış, “Semiallâhu limen hamiden” dediği zaman yine ellerini kaldırmış, secdeye vardığın­da iki elinin arasına secde etmişti. [492]

Açıklama:

Ellerin namazda bağlanıp bağlanmayacağı meselesi ihtilaflıdır. Hanefilere, Şafiilere gö­re eller bağlanır. İbnü'l-Münzir'in rivayetine göre ise Abdullah b. Zübeyr ile Hasan el-Basrî ile İbn Şirin namazda ellerini yanlara salarlarmış. İmam Malik'ten meşhur olan rivayet de bu şekildedir.

Bununla birlikte ellerin nasıl bağlanacağı meselesi de ihtilaf konusu olmuştur. Bazılanna göre sağ avucunun içini, sol bileğin üzerine koymak ve bileği avucun ortasına koymak gerekmektedir. Bazılarına göre de sol bileğin büküntüsü, sağ elin avucuyla tutulur. Bazılarına göre de sağ elin orta parmakları bileğin üzerine uzunluğuna yatırılır. Bilek baş ve küçük par­maklarla tutulur.

Yine ellerin nereye bağlanacağı hususunda da tartışma vardır. Şafülere göre eller göğ­sün üzerine bağlanır. Hanefilere göre ise göbeğin altına bağlanır.

Elleri, göğsün üzerine yada göbeğin altına bağlamanın hikmeti; Yüce Allah'ı ta'zim için­dir.

Ellerin ne zaman bağlanacağı meselesine gelince, içerisinde övülmüş zikir bulunan her kıyam halinde eller bağlanır. Övülmüş zikir bulunmayan kıyamda eller salınır. Kunut duası okurken yada cenaze namazı kılarken eller bağlanır. Fakat rükudan doğrulduktan sonra ve bayram tekbirlerinin arasında eller yanlara salınır.


[492] Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4/317; Taberânî, Mu'cemu'I-Kebîr, 22/61; Dârekutnî, Sünen, 1/291; Beyhakî, Sünenü'l-Kübrâ, 2/71.

sumeyye
Mon 12 November 2012, 06:52 pm GMT +0200
s.a.. ; mezheplere göre farkliliklarin olduğuna da değinen detayli bir konu olmuş..Rabbim c.c razi olsun kardeşim.