- Rukba modeli bağışlama da caiz midir?

Adsense kodları


Rukba modeli bağışlama da caiz midir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 8 February 2012, 02:36 pm GMT +0200
bölüm: 16

 “Rukba” modeli bağışlama da caiz midir?


1351- Câbir (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Umra yapılan kimse için caiz ve geçerlidir. Rukba da yine yapılan kimse için caiz ve geçerlidir.” (Ebû Dâvûd, Ticarat: 87)

Rukba: bir kimsenin bir kimseye şu mülkü sana rukba yoluyla verdim sen benden önce ölürsen mal bana geri dönecek, ama ben önce ölürsem mal senin olacaktır şeklindeki yapılan bağış çeşididir. Cahiliyye döneminde böyle bağışlar yapılırdı.

 Tirmizî: Bu hadis hasendir. Bazıları bu hadisi Ebû’z Zübeyr yoluyla aynı senetle Câbir’den mevkuf olarak rivâyet etmişlerdir. Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabından ve başkalarından bazı ilim adamlarının uygulaması bu hadise göre olup: “Rukba da Umra gibi caizdir” derler. Ahmed ve İshâk bunlardandır. Küfelilerden ve başkalarından bazı ilim adamları ise umra ve rukba’yı ayırt ederek umra’yı caiz görüp rukba’yı caiz görmemişlerdir.

Tirmizî: “Rukba” kelimesi şu anlamdadır: “Yaşadığın sürece bu mülk senindir. Fakat benden önce ölürsen; o mülk benim olacaktır.” Ahmed ve İshâk’ta şöyle derler: “Rukba da aynen Umra gibidir mal kendisine verilen kişiye aid olup verene geri dönmez.”



Alican 7-B
Sat 7 May 2016, 08:43 pm GMT +0200
Selamun Aleyküm ve rahmetullah ve berekatühü. Rukba yaşadığım sürece bu mülk senindir anlamına gelir ve umra yapılan kimse için caiz ve geçerlidir. Rabbim paylaşım için razı olsun.

ceren
Sat 7 May 2016, 08:55 pm GMT +0200
Aleykumselam.Rukba modeli cahiliye devrinden kalma birbirine bir sey bagilama devir etme  bir gelenektir.Ama dinen caiz ve kabul edilmistir.Rabbim razi olsun paylasimdan kardesim...