- Riya

Adsense kodları


Riya

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sat 1 January 2011, 03:11 pm GMT +0200
   
Riya


Riya ihlasin ziddidir. Iman ve amelde Allah rizsini kasdetmemek olup haramdir. Ibadet ederken Allah rizasindan baska birsey düsünülürse; ister Allah rizasi ile beraber onu da düsünsün, isterse Allah rizasini hic düsünmeyip sadece onu düsünsün, bu riyadir.

Resulullah Efenimiz (s.a.v.) bir´hadis-i seriflerinde söyle buyurmustur:"Sizin hakkinizda en cok korktugum sey kücük sirktir".Ashabi Kiram, "Kücük sirk nedie ya Resulallah? dediler. Resulallah Efendimiz (s.a.v.) "Amelinde gösteris yapmaktir." buyurdu.

Allahü Teala insanlara yapmis olduklari amellerin mükafatini verdigi zaman riyakarlara da hadis-i serifte buyuruldugu gibi "Ey riyakarlar! Siz amellerinizin karsiligi icin dünyada gösteris yaptiginiz kisilere gidin. Bakin, onlarin yaninda size verecekleri birsey bulabilecek misiniz?." diye buyurur.

Ihlas ile amel edenler daima riyadan korkarlar. Salih amellerini insanlardan gizlemek icin gayret sarf ederler. Diger insanlar kusurlarini nasil gizlemeye ugrasirsa onlarda amellerini gizlerler. Bir insan her ne zaman Allah rizasi icin yaptigi bir amelin, ibadetin baskasi tarafindan duyulmasina memnun olursa kendisinde riya bulundugunu anlamalidir. Eger kendisi gizleyip duyurmak istemedigi halde insanlar duymus olursa bunu duyuran Allahü Teala´dir. "Insallah baskalari da yapmaya heveslenir, bu sekilde örnek olursam benim de ecrim daha cok olur." derse, bunda mahzur yoktur.


ALINTI