- Rehinin Hükmü Ve Delili

Adsense kodları


Rehinin Hükmü Ve Delili

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Sun 7 February 2010, 03:53 pm GMT +0200
Rehİn´in hükmü, bey´ gibi câizliktir. Zîrâ satışı caiz olan her şe­yin rehin edilmesi de caiz olur. Ancak ileride öğreneceğimiz bazı şey­ler bundan müstesnadır. Rehinin delîiine gelince, bu Kitab, Sünnet ve İcmâ ile sabittir. Kitab´taki delilimiz şu âyettir:

"Eğer seferde olur da yazacak birini bulamazsanız, borçludan alınmış rehinler yeterlidir.[7]

Bu âyet-i kerimede Cenab-ı Allah, başkalarıyla akidleşen, ama akdi belgeleyecek bir yazıcı bulamayan kimselerin, kendisine borç veren kimseye rehin olarak bir şey vermesini emretmiştir ki, alacak­lı, malından emin ve müsterih olsun. Borçlu da rehin bıraktığı malı­nın zayi olmasından korkarak zimmetindeki malı muhafaza etsin; serbestçe, korkusuz ve hesapsız bir şekilde o malı israf etmesin.

Sünnetteki delîle gelince, Buhârî ve Müslim´in Sahihlerinde ri­vayet edildiğine göre:

"Peygamber (s.a.v.) Efendimiz zırhını ailesi için otuz ölçek arpa karşılığında EbuŞahm adındaki biryahûdinin yanına rehin olarak bı­rakmıştır.[8]

Bu rivayet, Peygamber (s.a.v.) Efendimizin, içi boş ama dışı süslü dünya hayatının şatafatından yüz çevirip zühd ve kanaat içinde ya­şadığına İşaret etmektedir. Peygamber Efendimiz ki, O´nun adı anıl­dığında imparatorların tahtları titrerdi. O´na yığın yığın mallar gelirdi. Ama kendi geçimi için gerekli olan basit bir mal için zırhını rehine koyuyordu. Bu da O´nun, kendi şahsı için az da olsa mal biriktirme­diğinin en açık bir kanıtıdır. Kendisine gelen malları insanlar arasın­da paylaştırır; kendisine az ya da çok hiçbir pay ayırmazdı. O gerçekten Allah´ın dosdoğru bir elçisiydi. Zırhını yahûdinin yanına rehin bırakması da, kitap ehli kimselerle muamelede bulunmanın caiz olduğuna işaret etmektedir.

Icmâa gelince din imamları, ileride anlatacağımız şartlar çerçe­vesinde rehinin caiz olduğu hususunda icmâ etmişlerdir.