- Rasulullah'in,kuşların peşinden koşmayı caiz görmediğine dair bir hadis varmı

Adsense kodları


Rasulullah'in,kuşların peşinden koşmayı caiz görmediğine dair bir hadis varmı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Sun 15 January 2017, 11:04 am GMT +0200
Rasulullah (sav)'in, kuşların peşinden koşmayı caiz görmediğine dair bir hadis var mı?

Kaynaklarda -soruda ifade edilen şekliyle- bir rivayete rastlayamadık. Konuyla alakalı olan bazı bilgileri vermekte fayda görmekteyiz:

- Hz. Peygamber (a.s.m) döneminde bazı sahabîlerin evlerinde kanarya veya serçe cinsinden kuş beslediği bilinmektedir. (bk. Buharî, Edeb, 81,112; Müslim, Edeb, 30). Yine Hz. Peygamber (a.s.m)’in evinde vahşî hayvan beslediği, yalnızlıktan yakınan bir sahabîye de güvercin veya horoz beslemesini tavsiye ettiği rivayet edilir. (bk. Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/112, Heysemî, 4/67).

İslam âlimleri, bu rivayetlerden hareketle, eziyet etmemek, aç ve susuz bırakmamak, hayvanların haklarını ihlal etmemek kaydıyla, kafeste kuş beslenmesini caiz görmüşlerdir. (bk. TDV. İlmihali, II/174-175)

- Bununla beraber, Hz. Peygamber (a.s.m)’in canlı hayvanın atış hedefi yapılmasını yasakladığı, başkalarınınki ile karışmaması gibi düşüncelerle hayvanların damgalanmasını, hayvanlar arasında dövüş ve güreş tertip edilmesini, zevk için avlanılmasını, hatta hayvanlara kötü söz söylenmesini değişik üsluplarla yasaklayıp kınadığı bilinmektedir. (bk. Buharî, Zebâih, 25; Müslim, Birr, 80; Libas,106-112; Ebu Davud, Cihad, 51; Nesaî, Edahî,42).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet


HALACAHAN
Sun 15 January 2017, 01:57 pm GMT +0200
Rabbim efendimize layik ummet eylesin hizleri insaallah