- Rasulullahın Müslümanlara hak etmediği halde hakaret edilene ecir verilmesi

Adsense kodları


Rasulullahın Müslümanlara hak etmediği halde hakaret edilene ecir verilmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Hadice
Fri 27 May 2011, 07:54 am GMT +0200
Peygamberin Müslümanlardan Birine Hak Etmediği Halde Hakaret Etmesi Halinde Bunun O Müslüman İçin Ecir Olmasını Rabb'ine Şart Koşması

756) Ebu Hureyre anlattı: Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu:

"Allah'ım! Ben senden söz aldım. Sen onu bozmazsın. Ben ancak bir beşerim. Hangi mü'mine eziyet ettiysem veya hakaret ettiysem veya dayak attıysam, bunu, o mü'min için namaz, zekat ve kıyamet gününde kendisiyle sana yaklaştıracağın bir ibadet kıl." [68]

757) Enes (r.a.) şunu anlattı:

Ummu Suleym'in yanında yetim bir kız vardı. Rasulullah (s.a.v.) bu yetim kızı görünce:

-  "O sen misin? Gerçekten büyümüşsün! Yaşın büyümesin!"ftledi. Bunun üzerine yetim kız ağlayarak Ummu Suleym'e döndü. Ummu Suleym:

-Neyin var yavrum? dedi. Yetim kız:

-Peygamber (s.a.v.) bana, yaşın büyümesin di^e beddua etti. Şimdi artık benim yaşım ebediyen büyümeyecek, dedi.'Ummu Suleym hemen baş Örtüsünü sarınarak çıktı. Rasulullah'la (s.a.v.) karşılaştı. Rasulullah (s.a.v.) ona:

- "Neyin var Ummu Suleym?" dedi. Ummu Suleym:         

-Sen benim yetim kızıma, yaşının büyümemesi için beddua mı et­tin? dedi. Rasulullah (s.a.v.) güldükten sonra:

- "Ummu Suleym! Benim Rabb'ime şartım olduğunu bilmiyor mu­sun? Ben Aziz ve Celil olan Allah'a şart koştuğumda şöyle dedim: Ben ancak bir beşerim. Beşerin razı olduğu gibi razı olur, beşerin kızdığı gibi kızarım. Ümmetimden herhangi birinin aleyhinde haketmediği halde dua edersem (beddua edersem) bunu onun için bir temizlik suyu, bir ze­kat ve kıyamet gününde onu kendisiyle Allah'a yaklaştıracak bir ibadet yapmalısın" dedi. [69]

îbn Akil şöyle demiştir: Onun, içki hakkında lanette bulunması, içkiden caydırmak için konulmuş bir hükümdür. Bu içkiden caydırmak için konulmuş ise ve sonra bunun bir rahmet olduğunu açıklamışsa ga­yesinden uzaklaşır ve bu günaha teşvik olur.

Bu da Sari için caiz değildir.

Olsa olsa bunu, netice itibariyle rahmet olması açısından kasted-miş olabilir. Çünkü Peygamber'in (s.a.v.) lanet ettiği kimseye lanet et­miş olması, lanet ettiği kimse için lanet edilen suçu işlemekten tamamen engelleyici ve tövbeye sevkedici birşey olur. Dolayısıyla, peygamber (s.a.v.) bu laneti rahmete sebep olması açısından rahmet diye isimlen­dirmiş oluyor.

Bu da birşeyi neticede ne olacağına bakarak isimlendirme kabi-lindendir.[70]


[68] Müslim, Sahih, kitabu'l-birrve's-sıle, 91,94; İmam Ahmed, Musned, H/390, i M/33; Abdurrezzak, Musannef, 20293; İbn Hacer, Fethu'l-Barî, Xl/171; Heysemî, Mecmau'z-Zevaid, VIII/266; Beyhakî, Sünenu'l-Kubra, VII/61.

[69] Müslim, Sahih, kitabu'l-birr ve's-sıle, bab: 95.

[70] Abdurrahman İbnü’l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı, Uysal Kitabevi: 373-374.