- Rasûlüllah'ın Şama Gitmesi

Adsense kodları


Rasûlüllah'ın Şama Gitmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Hadice
Thu 2 June 2011, 03:31 am GMT +0200
Rasûlüllah'ın, Hz. Hadice'nin Ticaret Kervanıyla Tekrar Şama Gitmesi

171) Ya'la îbnMunye'nin kızkardeşiNefîse Bint Munye anlatmıştır:

Rasûlüllah (s.a.v.) yirmibeş yaşma gelince, Ebu Talib ona: Ben malı olmayan bir adamım. Zamanın, üzerimize çöken sıkıntısı son nok­taya ulaştı. îşte, kavminin ticaret kervanı, Şam'a gitmeye hazırlanmış bulunuyor. Hadîce Bint Huveylid, mallarının başında kavminden bazı adamlar gönderecek. Gidip dileğini ona arzedecek olursan, seni mutlaka kabul eder.

Hadice, Ebu Talib'le yeğeni arasında geçen konuşmayı duyduğun­da, bu hususta ona haber gönderip: Sana, kavminden hiç kimseye ver­mediğim ücretin iki katını vereceğim, dedi.

Ebu Talib: Bu, Allah'ın sana gönderdiği bir rızıktır, dedi.

Rasûlüllah (s.a.v.), Hatice'nin kölesi Meysere'yle birlikte yola çıktı. Rasûlüllah'm amcaları, kervandakilere, onunla ilgilenmelerini tavsiye ettiler.

Nihayet onlar Şam topraklarındaki Busra'ya vardılar. Rasû-lüllah'la Meysere bir ağacın gölgesine indiler. Rahip Nastura:

-  Şimdiye kadar, bu ağacın altına, Peygamberden başkası inme­miştir, dedi. Meysere'ye: Onun gözlerinde hiç gitmeyen bir kırmızılık var mı? diye sordu. Meysere:

- Evet, dedi. Rahip Nastura:

- Bu bir peygamberdir. O, peygamberlerin sonuncusudur, dedi.

Daha sonra mallarını sattı. Rasûlüllah'm (s.a.v.) alış-veriş yaptığı adamla aralarında anlaşmazlık çıktı. Adam ona: Lât ve Uzza adına ye­min et dedi.

Rasûlüllah (s.a.v.): "Ben, şimdiye kadar onlar adına hiç yemin et­medim. Onların'yanından da yüzümü çevirerek geçerim" dedi.

Adam: "Doğrusu senin söylediğin sözdür, dedi. Daha sonra Meyse­re'ye: Vallahi, bu zat Peygamberdir. Bizim alimlerimiz kitaplarında onun vasıflarını buluyorlar, dedi.

Meysere, öğle sıcağının arttığı zamanlarda, Rasûlüllah'ı iki mele­ğin, güneşten gölgelediklerini gördü ve bunların hepsini aklında tuttu.

Mallarını sattılar ve daha önceki satışlarından bir kat daha fazla kazandılar.

Rasûlüllah (s.a.v.) öğlenin en sıcak saatinde Mekke'ye girdi. Hadi­ce oturdukları evin üst katmdaydı. Devesinin üzerindeki Rasûlüllah'a (s.a.v.) iki meleğin gölge yaptıkların gördü. Onu kadın, arkadaşlarınada gösterdi. Hepsi de hayret içinde kaldılar.

Peygamber (s.a.v.), Hazreti Hadice'nin yanma gitti. Malların satı­şından ne kazandıklarını ona haber verdi. Hadice buna sevindi.

Meysere Hz. Hadice'nin yanma gelince gördüklerini ona anlattı ve: Şam'dan çıkışımızdan itibaren onu seyrettim dedi. Ayrıca Rahip Nastu­ra1 mn ve alış-veriş yaparken münakaşa yaptığı kimseye söylediklerini de Hadice'ye anlattı. [169]


[169] İbn Sa'd, Tabakatu'l-Kubra, I/83, 101; Ebu Nuaym, Delaılu'n-Nubuvve, I/54; Tarıhu İbn Asakır, I/274.