- Ramazan orucunun kazasının geciktirilmesi

Adsense kodları


Ramazan orucunun kazasının geciktirilmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafız_32
Sat 20 November 2010, 01:47 pm GMT +0200
Ramazan Orucunun Kazasının Geciktirilmesi Caizdir:
 

Hayızlı ve loğusa hanımların oruç tutmadıkları günleri kaza etmeleri gerektiği daha önce belirtilmişti. Farklı nedenlerden do­layı mazeretli olarak tutamadıkları oruçların da aynı şekilde kaza edilmesi gerekir.

Kaza edilmesi gereken oruçların, fevren/mazeret kalkar kalk­maz hemen kaza edilmesi vacip değildir. Geciktirilmesi de caizdir. Aişe (radiyaliâhu anhâ) anlatıyor; 'Ramazan ayından kaza etmem gereken oruçlar oluyordu. Bunları hemen kaza etmeye gücüm yetmiyordu. Ancak Şaban ayında kaza edebiliyordum.[454]

Ramazan ayından kaza etmesi gereken oruçları bulunanın ertelemesi sonucu, bir sonraki Ramazan'ın girmesi durumunda; öncelikli olarak içerisinde bulunulan ayın orucunun tutulması ge­rekir. Daha sonra, Şevval ayının başında önceden kaza etmesi gereken oruçları kaza eder. Yedirmek, İçirmek gibi herhangi bir kefaret gerekmez.[455] Çünkü bu gibi durumlarda kefaretin gerek­tiğini ifade eden merfu bir hadis bulunmamaktadır.[456]

 
Kaza Oruçlarının Peş-Peşe Tutulması Vacip Değildir.
 

Kaza oruçlarının farklı günlerde tutulması caizdir. Çünkü Yüce Allah; '.., tutamadığı günler kadar diğer günlerde oruç tutar [457] buyurmuştur.

İbn Abbas (radiyaliâhu anh}, 'kaza orucunun farklı günlerde tutulmasının bir sakıncası yoktur' demiştir.[458]

Tutması gereken oruçları tutamadan vefat eden kim­senin durumu: Tutması gereken oruçları, tutamadan vefat edenin velisi, onun yerine oruçları tutabilir. Bu konu cenazeler bölümünde anlatılmıştı.



[454] Buhârî, 1950; Müslim, 1146.

[455] İbn Hazm, ei-Muhallâ, 6/260.

[456] Câmiu Ahkâmı'n-Nisâ, 2/409.

[457] Bakara, 183-183.

[458] Buhârî, muallâk hadis olarak zikretmiştir. Abdurrezzâk, İbn EbîŞeybe ve Dârekutnî 'sahih senetle' rivayet etmiştir.