- Psikolog olmanın olumlu yanları

Adsense kodları


Psikolog olmanın olumlu yanları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 10 September 2011, 09:58 am GMT +0200
PSİKOLOG OLMANIN OLUMLU VE OLUMSUZ YANLARI NELER?

Haziran 2010 57.SAYI

Ben 18 yaşında bir lise öğrencisiyim. Benim de hedefim sizin gibi psikolog olmak. Psikologlar hakkında olumlu olumsuz şeyler duyuyorum. Bu da benim kafamı karıştırıyor. Mesleğinizin olumlu olumsuz yanlarını; ancak sizden öğrenebilirim. Sizin yardımınıza ihtiyacım var. Söyleyecekleriniz benim için çok önemli. Yardım ederseniz çok sevinirim.

BEYZA KALAYLAR/ K.MARAŞ


Merhaba sevgili Beyza, soruda da belirttiğin gibi psikologlar hakkında olumlu olumsuz şeyler duyduğunu ifade etmişsin. Öncelikle bilmelisin ki bu mesleği seviyorsan kişilere hiç takılmadan en doğru şekilde yapmaya niyet edersen Cenab-ı Hak yardımcın olur.

Mesleğimizin olumlu olumsuz yanlarına gelince, şöyle sıralayabilirim onları: 

OLUMLU YANLARI

• İnsan kainatın küçük bir misali olduğu için, insanı anlamak demek neredeyse kainatı anlamak demektir.
• Cenab- ı Hakk’ın yarattığı mahlukatların en şereflisini tanımak, insanoğlunun psikolojik, sosyolojik, fizyolojik ve zihinsel dinamiklerini anlamak tarifi imkansız kazançlar sağlıyor.
• Mesleğin temel ilkelerinden biri insanı duygusal anlamda hissetmektir.
• Biri size derdini anlatırken psikologa düşen görev danışanını anlamaya çalışarak, onun kendi dünyasına ayna tutmasıdır. Biz meslekte yaptığımız yorumlarla danışanın duygu, düşünce ve davranışlarını anlamlandırmasını isteriz.
• Kişi kendini tanıdıkça güçlenir. Çalışıyor olmasan bile bu meslek kişiye kendini tanıması için çok iyi bir rehberdir.
• Ayrıca sır tutma özelliğini kazandırarak insanlar arasında güvenilen bir yapıya sahip olabiliyorsunuz.
• Müslümana en yakışır haslet olan ayıbı örtmek bu mesleğin temel şiarlarındandır. Kişinin yaşadığı nahoş durumların üstü örtülür. Topluma ifşa edilmediği için anormal durumlar normalize edilmez. Toplumu en çok bozan dinamiklerden biri, kişinin yaptığı yanlışı gidip sıradan birine anlatması ve neticesinde de her yanlışın zamanla normal algılanmasıdır.
• Bu mesleği seçerek eşinle ilişkini daha rahat düzenleyebilip çok daha iyi çocuk yetiştirebilirsin. Tabi önce sabırlı olmak kaydıyla.
• Herkesin hayatını ibretle dinlediğin için artık önüne çıkan her probleme çok fazla üzülüp abartmazsın. Ayrıca mesleğin öğrettiği “problemleri çözme” yöntemleri hayatını aydınlatan ışıkların olabilir.

OLUMSUZ YANLARI

• Her gün dert dinlemek kolay bir şey değildir. Eğer ruhsal dünyan çok narinse bu meslekte biraz zorlanabilirsin.
• Her gün olumsuz bir duygu atmosferinin içindesin. Fakat sonucunda danışanının kendi üzerinde yol alması psikoloğu o kadar mutlu eder ki tüm bu olumsuzluklar bir anda silinir.
• Bazen insanlar öfkelerini size yansıtabilir ama mesleğin diğer bir ilkesi olan “o sözler sana değil” durumuyla bu hali de tolore etmeyi öğrenebiliyoruz.

Kendi adıma diyebilirim ki “İyi ki bu mesleği seçmişim. Çünkü öğretmeye devam eden bir meslek.” Psikolog olursan ilken şu olmalı: durmadan gelişmek ve değişmek, öğrenmek ve öğretmek.

Allah yardımcın olsun.

Yasemin UÇAL ABDULLAH