- Prof. Dr. Muhammed Hamidullah

Adsense kodları


Prof. Dr. Muhammed Hamidullah

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 24 February 2011, 12:43 pm GMT +0200
Prof. Dr. Muhammed Hamidullah

 

1908 yılında Hindistan'ın Haydarabad/Deccan şehrinde doğdu. Aynı şehirde Daru'l-Ulum Medresesinde okudu. Yüksek tahsilini de buradaki Osmaniye Üniversitesinde tamamladı. “İslâm Devletler Umumi Hukuku” konusunda master tezi hazırladı. Daha sonra doktora çalışması için Osmaniye Üniversitesi tarafından Almanya'nın Bonn şehrindeki üniver­siteye gönderildi. 1933 yılında Devletler Umumi Hukuku dalın­da doktorasını tamamladı. Aynı konulardaki araştırmalarını ilerletmek için Paris'e geçti. 1947'de Haydarabad Nizamlığı'na son verilmesi üzerine siyasî mülteci olarak Fransa'da kaldı. Bu işgali kınayan pekçok yayın yaptı.

Paris'tekurulu “İlmi Araştırmalar Milli Merkezi” (CNRS) üyesi olarak burada ilmi çalışma, araştırma ve yayınlar yaptı.

Pekçok Doğu ve Batı dilini, bu arada Türkçe ve Rusça da bilen M. Hamidullah 1954'ten itibaren, 25 yıl boyunca İstanbul Üniv. Edebiyat Fak. İslâm Araştırmaları Enstitüsü'nde sözleşmeli öğretim üyesi olarak dersler verdi. Ayrıca Ankara Üniv. İlahiyat Fak. ile Eı4urum Atatürk Üniv., ve diğer bazı üniversitelerde de dersler ve konferanslar vermiştir. CNRS üyesi olup, ileri yaşına rağmen Paris'te çalışmalarını sürdür­mektedir. Şu anda Amerika'daki yakın akrabalarının yanında yaşlılıktan dolayı hafıza kaybına uğramış olarak bulunmaktadır. Eserleri birçok Batı ve Doğu dillerine tercüme edilerek yayınlandı,   

Türkçe'ye tercüme edilmiş eserleri şunlardır:


İslâm'ın Hukuk İlmine Yardımları,

İslâm'a Giriş,

İmam-ı Azam ve Eseri,

Hz. Peygamberin Savaşları,

İslâm Fıkhı ve Roma Hukuku,

Modern İktisat ve İslâm,

Kur'ân-ı Kerîm Tarihi,

İslâm Peygamberi,

Resulullah Muhammed,

İlk İslâm Devleti,

İslâm Müesseselerine Giriş,

Hz. Peygamberin Altı Orijinal Diplomatik Mektubu,

İslâm Anayasa Hukuku,

İslâm Tarihine Giriş,

el-Vesâiku's-Siyâsiyye.

Muhammed Hamidullah'ın eserleri ve makaleleriyle ilgili seçme bir liste, İslâm Peygamberi [264] adlı eserinin sonunda yer almaktadır. Eserleri Beyan Yayınları'nca külliyat halinde yayımlanıyor.