- Piþmiþ soðan ve sarýsaðýn yenebileceði

Adsense kodlarý


Piþmiþ soðan ve sarýsaðýn yenebileceði

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Mon 31 October 2011, 01:37 pm GMT +0200
BÖLÜM: 14
PIÞMIÞ SOÐAN VE SARIMSAÐIN YENEBILECEÐI


1808- Ali (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: “Çevrenizdeki insanlarý rahatsýz ettiði için sarýmsak yemek yasaklandý. Ancak piþmiþ olursa bu rahatsýzlýðý yapmayacaðý için yenebilir.” (Ebû Dâvûd, Etýme: 27)
1809- Ali (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: “Sarýmsak yemek uygun deðildir, piþmiþ olursa yenebilir.” (Müslim, Eþribe: 31; Ýbn Mâce: Etýme: 59)
ž Tirmizî: Bu hadisin senedi bu þekliyle saðlam deðildir. Bu þekilde Ali’nin kendi sözü olarak rivâyet edilmiþtir. Þerik b. Hanbel vasýtasýyla mürsel olarak ta rivâyet edilmiþtir. Muhammed diyor ki: Cerrâh b. Melîh; doðru dürüst birisidir. Cerrâh b. Zahhak ise orta yollu birisidir.
1810- Ubeydullah b. ebî Yezîd (r.a.)’in babasýndan rivâyete göre, Ümmü Eyyûb ona þöyle anlattý: “Rasûlullah (s.a.v.), Medîne’ye hicret edip geldiðinde onlara misafir olmuþtu. Rasûlullah (s.a.v.), için içersinde bu (soðan, sarýmsak) sebzelerinin bulunduðu aðýr bir yemek yaptýlar. Rasûlullah (s.a.v.), o yemekten hoþlanmadý ve ashabýna: Siz o yemekten yeyin. Ben sizden biri gibi deðilim ben yanýmdaki melek arkadaþýmý o koku ile rahatsýz edip incitmekten korkarým.” (Müslim, Eþribe: 31; Ýbn Mâce: Etýme: 59)
ž Tirmizî: Bu hadis hasen sahih garibtir. Ümmü Eyyûb, Ebû Eyyûb el Ensarî’nin hanýmýdýr.
1811- Ebû’l Âliye (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: “Sarýmsak helal olan rýzýklardandýr.” (Müslim, Eþribe: 31; Ýbn Mâce: Etýme: 59)
ž Tirmizî: Ebû Halde’nin adý Hâlid b. Dinar’dýr. Hadisçiler yanýnda güvenilen bir kiþidir. Enes b. Mâlik’e ulaþmýþ ve ondan hadis iþitmiþtir. Ebû’l Âliye’nin adý: Rüfey’dir. Riyâhî’de denilir. Abdurrahmam b. Mehdî diyor ki: Ebû Halde seçkin Müslümanlardandýr.


BÖLÜM: 15
UYKU ZAMANINDA KAPLAR ÖRTÜLMELI IÞIKLAR SÖNDÜRÜLMELIDIR



1812- Câbir (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: Rasûlullah (s.a.v.) buyurdular ki: “Kapýlarýnýzý örtün, tulumlarýnýzý baðlayýn, kaplarýnýzýn aðzýný kapayýn, örtülmesi gerekenleri örtün, kandilleri söndürün, çünkü; þeytan kapalýyý açamaz, kýrbanýn baðýný çözemez, kaplarýn örtülerini açamaz. Çünkü fare; kandillerin içindeki yaðý ve fitili yemek ister böylece ev halkýnýn baþýna evlerini yakabilir.” (Müslim, Eþribe: 12; Ýbn Mâce, Eþribe: 16)

ž Tirmizî: Bu konuda Ýbn Ömer, Ebû Hüreyre ve Ýbn Abbâs’tan da hadis rivâyet edilmiþtir.
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir. Câbir’den deðiþik yollardan da rivâyet edilmiþtir.
1813- Sâlim’in babasýndan rivâyete göre, þöyle demiþtir: Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: “Uyuyacaðýnýz zaman evlerinizde ateþleri söndürünüz, gerekli tedbirleri alýnýz.” (Müslim, Eþribe: 12; Ýbn Mâce, Eþribe: 16)
ž Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.

HALACAHAN
Fri 6 May 2016, 02:17 am GMT +0200
Selamun aleykum .. Soðan ve sarýmsak çok lezzetli yiyecekler ancak yiyen kiþi etrafýna kokudan dolayý rahatsýzlýk verecektir.. Fakat pisince kokuya sebep olan sülfürlü bileþikler ucacagi  için rahatsýz edici koku olmayacaktýr..Efendimizde piþmiþ olmalarýný tercih etmiþtir..

ceren
Mon 27 June 2016, 05:10 pm GMT +0200
Aleykumselam.Sogan ve sarimsak cok saglikli ama kokusundan dolayi insani rahatsiz edebileceði icin yasaklanmistir.Bu yuzden peygamber efendimiz pisirilip yenmesini buyurmustur.Rabbim razi olsun paylasimdan sumeyye abla..

Bilal2009
Mon 27 June 2016, 05:13 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Piþmiþ soðan koku olarak insanlara zarar vermez ve dolayýsýyla yenebilir. Rabbim paylaþým için razý olsun.