- Peygamberin Mektuplara Bastığı Mühür

Adsense kodları


Peygamberin Mektuplara Bastığı Mühür

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Fri 11 November 2011, 07:37 pm GMT +0200
13- Peygamber (s.a.v.)'in Bazı Yabancı Hükümdarlara Mektup Yazmak İstediğinde Mühür için Yüzük Edin­mesi


1917- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.) Romalılara mektup yazmak istediğ zaman sahabiler:

“Onlar mührü olmayan mektubu okumazlar” dediler.

Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.) mühür olarak kullanmak için bir yüzük edin­di. Ben onun beyazlığını Resulullah (s.a.v.)'in elinden halen görür gibiyim. Bu mü­hür yüzüğün nakşı, “Muhammed Resulullah” idi. [179]

Açıklama:

Hz. Peygamber (s.a.v.), Iran Kisra'sına, Roma Kayser'ine ve Habeş Necâşî'sine hak dine davet etmek için mektuplar yazmak istemişti. Ona, bunların mühürsüz mektup kabul etme­dikleri söylenmiştir.

Onların mühürsüz mektup kabul etmemelerinin sebebi; mührün mektubu yazan kimse­ye delalet etmesi, mektuba başkaları tarafından bir takım ilavelerin yapılmasını engellemek, mektuba ciddiyet kazandırmak, sırlarının meydana çıkacağından korkmaları, bir de onlara arz edilecek bir şeyi hiçbir kimsenin bilmemesi lazım geldiğine tenbih etmek istemeleridir.

Hz. Peygamber (s.a.v.) yazı yazmayı bilmediği için, katibine yada sahabilerden birisine mektubu yazdırıp hükümdarlara mektup göndermek istemesi ile, mecazi olarak, onun mek­tup yazdığı ifade edilmiştir. İşin yapılmasını emreden, yaptıran kişi, onu bizzat yapmış gibi ifade edilir.


[179] Buhârî, İlm 7, Cİhad 101, Libas 50, Ahkam 15; Ebu Dâvud, Hatem 1, 4214, 4215; Tirmizî, İsti'zan 25, 2718; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/168, 170, 180, 198, 223, 275.