- Peygamber'ın Cariyeleri

Adsense kodları


Peygamber'ın Cariyeleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 25 June 2012, 06:07 pm GMT +0200
Peygamber'ın Cariyeleri

Peygamber'in, ganimet veya hediye olarak farklı zamanlarda almış olduğu dört cariyesi vardı. Anzâb Suresi'nin 50, ayetinde Allahu Teâla, Rasulü'ne birkaç şekilde eş almasına müsaade vermiştir: "Ey Peygamber, biz mehirlerini ödediğin eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunan ca­riyeleri, amcanın, halalarının ve teyzelerinin seninle beraber hicret eden kızlarını, bir de Peygamber'e kendisini hibe eden ve Peygamber'in de kendisini almak istediği mü'min kadınları diğer mü'minlere değil,sırf sana helâl kıldık. Biz, eşleri ve ellerinin altında bulunan (cari­yeleri hakkında mü'minlere ne farz ettiğimizi bildirdik, (onların bu hususta ne yapması lâzım geldiğini açıkladık) ki, sana bir zorluk olma­sın, (sen bir sıkıntıya, güç bir duruma düşmeyesin). Allah çok bağışlayan, çok merhamet edendir." (33: 50)

Mâriye: Mısır hükümdarı-Mukavkıs'ın, Pey­gamber'in İslam'a davet için gönderdiği mektubuna cevaben yazdığı mektupla birlikte gönderdiği hediyeler arasında Mâriye de vardı. Hediye edildiği yıl hicrî 7.yıldı. Peygamber, onun için Medine'nin kenarında bir ev yaptı. Mâriye, İbrahim'i doğurduğunda ümmü'l-veled statüsünü kazanmış, ile de hür statüsüne geçmiştir.

Reyhâne: Benî Kureyza yahudileri ile girişilen savaş sonunda ganimet olarak Peygamber' in aldığı cariyedir. Peygamber, Reyhâne'ye Müslüman olmasını tavsiye etti. Reyhâne, Müslüman olmaya yanaşmadı. Yahudilikten ayrılmamakta ısrar edince, onu, kendi halinde bıraktı. Nikâh teklifi de sonuçsuz kaldı. (İbni İshaq, İbni Hişam ve Vakıdî). Reyhâne'nin ve­fat tarihi hicretin 10. yılıdır.

Cariyelerden diğerleri harb ganimeti olarak alı­nan Cemile ile Peygamber'a, hanımı Zeyneb binti Cahş'ın verdiğidir.