- Peygamberimizin Sünnetli Ve Göbeği Kesilmiş Olarak Doğduğuna Dair İşaret Ve Alam

Adsense kodları


Peygamberimizin Sünnetli Ve Göbeği Kesilmiş Olarak Doğduğuna Dair İşaret Ve Alam

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 22 December 2009, 02:39 pm GMT +0200
Peygamberimizin Sünnetli Ve Göbeği Kesilmiş Olarak Doğduğuna Dair İşaret Ve Alametler


Mâcemü´l-Evsat adındaki kitabında Taberanı, Ebû Nuaym, Hatîb ve îbn-i Asâkîr, çeşitli tarîkler ile Enes´den, o da Peygamber´den (s.a.v.) şöyle rivayet ederler: Peygamberimiz buyurmuşlar ki: "Benim sünnetli olarak doğmam ve kimsenin benim avret yerimi görmemiş olması, Rabbimin bana lütfettiği kerametlerden biridir."

Not: Yukarda adı geçen kaynakların naklettikleri bu rivayeti, El-Muhtâre adındaki kitabında Ziya, sahîh olarak kabul etmiştir. (Suyûtî).

İbn-i Sa´d, Yunus bin Atâ el-Mekkî tarikiyle Îbn4 Abbas´tan, o da babası Abbas´tan rivayet eder ki, o şöyle demiştir: "Peygamber Efendimiz, sünnetli ve göbeği kesilmiş olarak doğmuştur. Bu, babam Abdü´l-Muttalib´e çok güzel ve sevimli gelmiş o bu hususta demiştir ki: "Benim şu torunumun şanı, gerçekten de büyük olacaktır!" O, böyle demişti ve gerçekten de böyle olmuştur..."

(Bunu kaynaklardan Beyhakî ve Ebû Nuaym´la beraber İbn-i Asakîr de rivayet etmişlerdir. Suyûtî.)

îbn-i Adiyy ile İbn-i Asâkîr´in Atâ tarikiyle sevkettikleri rivayet ise şöyledir: İbn-i Abbâs demiştir ki: "Peygamberimiz, sünnetli ve göbeği kesilmiş olarak doğmuştur."

îbn-i Asâkîr´in Ebû Hüreyre´den sevkettiği rivayette ise, daha kısa olarak: "Peygamberimiz sünnetli olarak doğdu" denilmiştir. Yine îbn-i Asâkir´in İbn-i Ömer´den rivayeti de: "Peygamber Efendimiz, göbeği kesilmiş ve sünnetli olarak doğmuştur" şeklindedir. Ayrıca Hâkim, el-Müstedrek´inde: "Peygamberimiz´in sünnetli olarak doğduğuna dâir haberler, tevatür derecesindedir" demiştir.

îbn-i Düreyd, el-Vişâh adlı eserinde Îbnü´l-Kelbî´den naklen şöyle der: "Bize ulaştığına göre, Ka´bü-l Ahbâr demiştir ki: Biz kitaplarımızın bâzılarında; Hz. Adem´in ve ondan sonra on iki peygamberin sünnetli

olarak doğduklarım okumaktayız. Bunların en sonuncusu Muhammed (a.s.) olmak üzere, isimleri şöyledir: Şît, îdrîs, Nûh, Sâm, Lût, Yûsuf, Mûsâ, Süleyman, Şuayb, Yahya, Hûd ve Salih peygamberlerdir. Allah´ın salâtı, cümlesinin üzerine olsun!"[23]

İmâm-ı Taberâni el-Evsat´ında, Ebu Nuaym ve îbn-i Asâkir Ebû Bekre´den şöyle rivayet ederler: "Gerçekten Cebrail, Peygamberimiz´in kalbini yarıp ameliyat ettiği zaman, ayrıca O´nu sünnet de etmiştir."[24]



[23] Siyer âlimleri arasında Nuh (a.s.)´ın evladından Sâm´ı da peygamber kabul edenler vardır. Nitekim İmam Makdisî Tarih´inde: "Sâm, peygamberlerin en büyüklerinden biridir" demiştir. Fakat bu görüş, siyer ve târih bilginlerinin ittifakına uygun düşmemektedir. Zira bu çoğunluk İttifakına göre; "Nuh (a.s.) ile İbrahim (a.s.) arasında Hûd ve Sâlİh peygamberlerden başka peygamber gönderilmemiştir." (Ravzatü´s-Safâ, 133)

Şüphesiz Sam, peygamberliğin esrarına ve dînin hikmetlerine yeterince vâkıf, büyük ve mümtaz bir zât idi. Fakat onun veya Kur´ân´da peygamber olarak adı geçmiyen birinin, peygamber olup-olınadığını kestirip atmak doğru olmaz... Hattâ tehlikeli olur. (Şerhu´l-Akide et-Tahâviye, 349 - Merahu´1-Meâlî Fî Şerhı´l-Emâlî, 100- Muvazzah ilmi Kelâm, 262, İst. 1955).

[24] Peygamberimiz´in sünnetli olarak doğduğuna dâir müteaddid rivayetler olduğu gibi, böyle, Cebrail (a.s.) tarafından sünnet edildiğine dâir rivayet de vardır. Bunun için, bâzı siyer ve hadîs âlimlerimiz; bu rivayetlere şüphe ile bakmakta, tashîh etmemektedir. (Es-Sîratü´n-Nebeviyye, 1/208, 210).