- Peygamberimizin, Kadınlarının Ve Kızlarının Bütün Kadınlardan Daha üstün olusu

Adsense kodları


Peygamberimizin, Kadınlarının Ve Kızlarının Bütün Kadınlardan Daha üstün olusu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 5 January 2010, 02:58 pm GMT +0200
Peygamberimizin Bîr Özelliği De Kadınlarının Ve Kızlarının Bütün Kadınlardan Daha Üstün Oluşudur.


Peygamber´in (s.a.v.) bir özelliği de, kadınlarının ve kızlarının, bütün kadınlardan daha faziletli oluşudur. Aynı zamanda Peygamberi mizin zevcelerinin sevabı da, ıkâbı da başkalarına kıyasla iki kattır... Bu hususla ilgili bâzı âyetler ve rivayet edilmiş haberler bulunmakta dır... Önce ilgili âyetleri görelim. Bu âyetler, şu mealdedir:

"Ey peygamber kadınları, sizler kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz..." [134]

"Ey peygamberlerin kadınları! Sizden kim açık bir çirkinlikte bu lunursa, onun için azabın iki katı vardır! Ve bu, Allah´a göre kolaydır." [135]

"Fakat sizden kim Allah´a ve Resûlü´ne itaate devam eder, yararlı iş ve amellerde bulunursa onun da mükâfatını iki kat veririz! Ve cen nette onun için bol bir nzık hazırlanmıştır." [136]

Bu konudaki ilgili rivayetlere gelince: Önce Tirmizî´nin Ali´den rivayetini görelim: Buna göre o şöyle demiştir: "Bir defasında Peygamber (s.a.v.) buyurdu ki; "Kendi zamanının en hayırlı kadım, Meryem idi. Şimdi de kendi zamanının en hayırlı kadını Fâtımadır!"

Haris bin Ebû Üsâme´nin Urve´den naklettiği haber de şöyledir: Resûlüllah buyurdu: "Aleminin en hayırlı kadını Meryem´dir. Kendi âleminin en hayırlı kadını da Fâtuna´dır!"

Ebû Nuaym, Ebû Sâid el-Hudrî´den rivayet eder. O şöyle demiştir: Bir defasında Peygamber (s.a.v.) buyurdu: "Fâtıma; cennet ehlinin en üstün kadınıdır. Ancak Meryem binti îmrân için olan başka..." [137]

Yine Ebû Nuaym, Ali´den şöyle rivayet eder: Peygamber (s.a.v.) bu yurdu: "Ey Fâtıma, Allah senin için buğzeder, senin için razı olur! Senin Allah yanındaki derecen bu kadar üstündür..." [138]

îbn Cerîr, bu konuda şöyle der: "Peygamberin (s.a.v.) kızlarının kadınlarından daha üstün olduğu konusunda, Ebu Yalâ´mn Ibni Ömer´den olan rivayeti delil kabul edilir. Bu rivayet ise şöyledir: Resûlüllah (s.a.v.) buyurdu: "Hafsa, Osman´dan daha hayırlısı ile ev lendi. Osman da, Hafsa´dan daha hayırlısı (Peygamber´in kızı) ile ev­lendi."

Taberâni Ebu Ümâme´den şöyle nakleder: Bir defasında Peygam ber (s.a.v.) buyurdu: "Dört sınıf insan vardır. Bunların sevâblan iki defa (iki kat olarak) verilecektir. Bunlardan biri de, Peygamberin zevceleri dir..."

Alimlerimiz demişlerdir ki: İlgili hadîsde belirtilen "iki defa" ücret; âhirette o kişiye verilecek olan iki kat sevaptır., bâzıları da bu konuda farklı mütâlâada bulunmuş ve: "Bu iki kere verilecek olan sevaptan biri, bu dünyâda verilecek olanı; diğeri de öbür dünyâda verilecek olanıdır" demiştir.

"Azabın iki kat" olmasında da bu şekilde farklı mütâlâalar bulun maktadır. Bâzıları: "Biri dünyada, diğeri de âhirette olmak üzere iki azâbtır. Çünkü diğerleri, dünyâda azâb olunduğu zaman, ahiret azabı ondan kaldırılır" demişlerdir. Bâzıları da: "Hayır, bunun mânâsı, baş kalarına verilen cezanın, iki katının dünyâda verilmesidir" demiştir. Bu şekilde anlamış olan; Mükâtil´dir. Alimlerimizden Saîd bin Cübeyr de bunu kabul etmiş ve: "Keza onlardan birine iftira edene de iki kat iftira cezası verilir" demiştir.

Kâdî lyâd´ın Şifâ adlı kitabında da şöyle bir mütâlâa bulunmak tadır: "Bazı âlimlerin bu söylediği, Aîşe validemizden başkasıyla ilgilidir. Zira Aişe validemize iftirada bulunana verilecek olan ceza; Ölüm cezasıdır. Zira Aişe validemizin öyle bir çirkinlikten uzak oluşu; Allah´ın âyetleriyle sabittir. Buna rağmen Aişe validemize iftirada bulunan kişi, Allah´ı ve O´nun bu âyetlerini inkâr etmiş olur ve kendisine ölüm cezası verilir..."

Bâzı âlimler ise, "Aişe validemize iftira edene verilecek ceza ile, Peygamberimiz´in zevcelerinden diğer birine iftira edene verilecek ceza aynıdır. Ona dahî, ölüm cezası verilir" demişlerdir.

Cezanın farklılığına bir işaret olmak üzere, Telhis adındaki kitabın sahibi, aşağıdaki âyetleri zikretmiştir:

"Sana ve senden öncekilere şöyle vahyedüdi: "Andolsun, eğer Al lah´a şirk koşarsan amelin boşa çıkar ve ziyana uğrayanlardan olursun!" [139]

"Eğer Biz seni sağlamlaştırıp sabit kılmış olmasaydık, onlara bir parça meyledecektin!" [140]

"Ve o takdirde sana hayâtın da, ölümün de kat kat azabını taddı-rırdık! Sonra Bize karşı bir yardımcı da bulamazdın." [141]

Telhis´in yazarı, bu âyetleri zikrettikten sonra, "halbuki başkaları, şirk üzerine öldüğü takdirde bütün amelleri boşa çıkmaktadır" der."[142]



[134] Ahzab suresi, 32

[135] Ahzab suresi, 30

[136] Ahzab suresi, 31

[137] Meryem´in bütün kadınlardan alelitlak üstün olduğuna dair âyetler vardır. Bu sebeble Meryem´in peygamber olduğunu söyleyen alimlerimiz de olmuştur.

[138] Buhari, Müslim, Ebû Dâvûd ve Tırmizi´nın rivayetinde: "Fâtıma, benden bir par­çadır. Kim onu gadablandırırsa beni gadabiandırmış olur" buyurulmuştur.

[139] Zümer suresi, 65

[140] Isra suresi, 74

[141] Isra suresi, 75

[142] Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/391-393.