- Peygamberimizin Eşlerinin Görüntü Ve Endamlarını Göstermelerinin Haram Olmasi

Adsense kodları


Peygamberimizin Eşlerinin Görüntü Ve Endamlarını Göstermelerinin Haram Olmasi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 7 January 2010, 09:39 pm GMT +0200
Peygamberimizin Bir Özelliği De, Eşlerinin Görüntü Ve Endamlarını Göstermelerinin Haram Olmasıdır


Peygamber´in (s.a.v.) bir özelliği de, eşlerinin dış görünüşü ve en damlarım, hacetleri için çıktıklarında veya birisi kendilerine bir şey sormaya geldiğinde göstermelerinin haram olmasıdır.

Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Onlardan bir şey istediğiniz za man, perde arkasından isteyiniz!"[67]

Ravza adlı kitabında, el-Râfii ve el-Beğâvi´ye tabi olarak şöyle de nilmiştir: "Hiç bir kimseye, Peygamberimiz´in eşlerinden şifahen bir şey istemek helal değildir. Ancak perde arkasından isteyebilir. Fakat başka kadınlarla yüzyüze gelerek konuşup bir şey istemek caizdir."

Kâdi Iyad ve Nevevi de şöyle derler: "Peygamberimiz´in eşlerine; üzerlerine perde çekerek yüz ve ellerini dahi örtmeleri farzdır. Bunda hiç bir ihtilaf yoktur. Onların, bir şahidlik yapma durumunda bile, el ve yüzlerini açmaları caiz değildir. Bu da Peygamberimiz´in eşlerinin bir özelliği idi. Zaruret olmadıkça, dış görüntü ve endamlarını belli etmeleri de caiz değildir. Ancak zarurete binaen bir hacetleri için çıktıkları sırada müstesna. Tabii bu halde bile, mümkün mertebe Örtülü bulunurlar. Bu nun için onlar; insanlardan bazıları kendilerine bir şey istemek veya dini müşkıllermi sormak için geldiklerinde, perde arkasında oturup onların isteklerine cavap verirlerdi. Bu şekilde konuşurlardı. Dışarı çıktıkları zaman da, son derece örtülü olurlar ve de, endamlarını dahi belli etme mek için tedbir alırlardı. Onlardan Zeyneb validemiz vefat ettiği zaman, nâşının, (tabutunun) üzerine bir kubbe yapıp örttüler ve böylece onun hiç görülmemesini sağladılar. (Bu, ilk defa yapılan bir şeydi. Bunun için Ömer (r.a.), "Şu cenazenin çadırı, ne kadar da güzeldir!" demekten ken dini alamamıştır.)

Buhari Aişe´den nakleder: Hıcab emri geldikten sonra (doğrusu gelmezden önce olacak), Şevde haceti için dışarı çıkmıştı. Şevde, göste rişli bir bedene sahipti. Gören onu hemen tanırdı. Bu sırada Ömer ken disini görmüş ve: "Ey Şevde, vallahi sen bizden gizlenemezsin! Nasıl dışarı çıktığına dikkat et!" diye seslenmiş. Şevde de derhal geri dönüp durumu Hz. Peyğamber´e haber vermiş. îşte bu sırada yemeğini yemekte olan peygamberimize hıcâb emri gelmiştir. Peygamberimiz Sevde´ye cevaben: "Allah, hacetiniz için sizin dışarı çıkmanıza izin vermiştir" bu yurmuştur. [68]

îbni Sa´d Abdurahman bin Avfın şöyle dediğini nakleder: Ömer beni, kendisinin vefat ettiği sene Peygamber´in (s.a.v.) eşlerine hacc yaptırmakla vazifelendirmiş ti. Bunda Osman da vazifeli idi. Osman, peygamber eşlerinin önünde gidiyor ve insanların onları görmemeleri ve onlara yaklaşmamaları için gayret sarfediyordu. Ben de onların arkala rında gidiyor, insanların onlara yaklaşmalarını önlüyordum. Onlar, bi nit develeri üzerine konulmuş hevdecler (kubbeli çadırlar) içinde yolculuk ediyorlardı. Ben ve Osman, hareket ve konaklama hallerinde kimseyi onların yanına yanaştırmıyorduk."

(Yine Ibni Sa´d´m, Ümmü Mâbed´den ve Misver bin Mahreme´den de bu mealde bir rivayeti bulunmaktadır.)[69]




[67] Ahzab suresi, 53

[68] Bilindiği gibi, Hz. Ömer´in bu husustaki gayreti ve hassasiyeti büyüktü. O, Pey-gamberimiz´e dahi gelir: "Ey Allah´ın elçisi, hanımlarına Örtünmeleri İçin emir ver!" derdi. Henüz hıcşb emri gelmemişti. İşte yukarıda işaret edildiği gibi, bu olaydan sonra hıcâb emri nazil olmuştur. Müellif, olayı hıcâb emrinin gelişinden sonra gibi ifâde etmişse de.doğrusu, hıcâb emrinin gelişinden önce olmasıdır.

[69] Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/498-499.