- Peygamberimizin Bir Özelliği De, Mekke´de Savaş Yapmasının Mubah Olmasıdır

Adsense kodları


Peygamberimizin Bir Özelliği De, Mekke´de Savaş Yapmasının Mubah Olmasıdır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 6 January 2010, 03:53 pm GMT +0200
Peygamberimizin Bir Özelliği De, Mekke´de Savaş Yapmasının Mubah Olmasıdır


Peygamber' in (s.a.v.) özelliklerinden biri de, Mekke´de savaş yap masının caiz olmasıdır. Keza katli caiz olanı orada öldürmesinin, ihrâmsız oraya girmesinin ve emân verdikten sonra dahî o kişinin öldü rülmesine hükmetmesinin kendisi için mübâh olmasıdır. Halbuki bun-lar, başkaları için caiz değildir.

Yüce Allah şöyle buyurur: "And içerim bu beldeye. Ki sen bu bel dede helal iken (bulunacaksın)." [20]

Buhârî ve Müslim Enes´in şöyle dediğini rivayet eder: Peygamber (s.a.v.) Fetih yılı Mekke´ye başında miğferi olduğu halde girdi.-Miğferi başından çıkardığı zaman, O´nun yanma bir adam geldi ve: "tbni Hatal, buradadır! Kabe´nin örtüsüne tutunmuş beklemektedir!" diye haber verdi. Peygamberimiz de: "Onu Öldürünüz!" buyurdu.

Yine Buhârî ve Müslim rivayet eder, Ebû Şürayh el-Adevî´den: Ben Peygamber´in (s.a.v.) Mekke´nin fethi sırasında şöyle dediğini işittim: "Mekke, Allah´ın muhterem kıldığı bir şehirdir! Allah´a ve Resûlü´ne îmân etmiş bir kimsenin burada kan dökmesi, buranın ağacını kesmesi asla helâl değildir! Eğer birisi çıkar da: "Peygamberimiz böyle yapmış tır!" diyerek bunun helâl olduğunu söylemeye kalkışacak olursa, siz ona hitaben ve cevaben deyiniz ki: "Hayır, bunu yapamazsınl Allah bunun için Resûlü´ne izin vermişti, fakat sana izin vermemiştir." Böyle deyiniz ve ona engel olunuz."

Müslim Câbir bin Abdullah´tan rivayet eder. O şöyle der: Mek ke´nin fethi günü Resûlüllah (s.a.v.), başında siyah sarık olduğu halde şehre girdi ve ihramh değildi." [21]





[20] Beled suresi, 1-2

[21] İbn-i Tâhir´e göre, bu rivayet doğru değildir

Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/480.