- Peygamberimizin Bir Özelliği De, Cünüb İken Mescidde Durmasının Caiz Oluşudur

Adsense kodları


Peygamberimizin Bir Özelliği De, Cünüb İken Mescidde Durmasının Caiz Oluşudur

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 6 January 2010, 04:01 pm GMT +0200
Peygamberimizin Bir Özelliği De, Cünüb İken Mescidde Durmasının Caiz Oluşudur


Peygamber´in (s.a.v.) bir özelliği de cünüb iken mescidde durması nın caiz oluşudur. Keza bir özelliği de, uyumakla abdestinin bozulma-masıdır. Bir özelliği de kadına dokunmakla da abdestinin bozulmama-sıdır. Gerçi bunda iki kavil vardır. Fakat bir kavle göre bozulmaması tercih edilmiş olduğundan bana göre de doğru olanı budur.

Ebû Yâlâ, Ömer Îbnul-Hattâb´tan şu rivayeti nakleder: Yâni o şöyle demiştir: "Ali´ye öylesine kıymetli üç şey verilmiştir ki, bunlardan biri bana verilmiş olsaydı, kırmızı deve sürüsüne değişmezdim! Birinci si: Fâtıma ile evlenmesi. İkincisi: Mescidde Resûlüllah ile birlikte cünüb olarak kalmasının helâl olması. Üçüncüsü de: Hayber´de sancaktar ol masıdır."

İbni Asâkîr´in Ümmii Seleme´den olan rivayeti de şöyledir: "Pey gamber (s.a.v.) buyurdu: "Ben, cünüb veya hayız olanın mescidde bu lunmasının helal olduğunu söyleyemem! Ancak Muhammed ile O´nun zevceleri, Ali ve Fâtıma için helaldir."

(Beyhakî´nin Sünen´inde Aişe´den naklettiği rivayet de şu anlam dadır: "Muhammed ve O´nun ev halkından başkaları için, mescidde cü nüb olarak bulunmanın helal olduğunu söyleyemem.")

Buhâri ve Müslim îbni Abbas´tan rivayet eder. O şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v.) geceleyin kalkıp abdest aldı ve namaz kıldı. Sonra uyudu. Hattâ harıldamasını dahî duydum. Sonra müezzin gelip kendi sini çağırdı, O da kalkıp yeniden abdest almadan namazını kıldı." [26]

Bezzâr´ın rivayetine göre de: "Peygamberimiz secdedeyken uyur, sonra secdeden kalkıp namazına devam ederdi." [27]

îbni Mâce ve Ebû Yâlâ îbni Mes´ud´un şöyle dediğini naklederler: Peygamber (s.a.v.), sırtüstü uzanır, harıltısı duyulacak şekilde uyurdu. Sonra kalkar abdest almadan namaz kılardı."

Peygamber Efendimiz´e mahsûs olan bu hâlin izahı ve sebebi, her halde O´nun gözlerinin uyur, fakat kalbinin uyumaz olmasıdır (ki bu sebeble O, abdestini bozacak bir halin olup olmadığını bilmektedir.)

Yine tbni Mâce, Aişe tarikiyle şu haberi nakleder: "Peygamber (s.a.v.), hanımlarından birini Öptü ve abdestini yenilemeden kalkıp na maz kıldı." Diğer bir rivayette ise ifâde şöyledir: "Abdestini alır, sonra hanımını öper, sonra namazını kılardı. Abdestini ise, bu yüzden yenile-mezdi.,."

Abdü´l-Hakk, bu konuda şöyle der: "Ben, bu rivayetin terkedüme-sine sebeb olacak bir illet ve zayıflık bilmiyorum." [28]

Nesât sahih bir senedle Aişe´den rivayet eder. O şöyle der: "Pey gamber (s.a.v.), bazân namaz kılarken önünde ben, bir cenaze gibi uzanmış bulunurdum. Namazını bitirip de vitir namazını kılmak istediği zaman, ayağıyla bana dokunur, beni uyandırırdı." [29]



[26] Resûlüllah zamanında bâzı kimselerin de mescidde harıltıları duyulacak şe kilde uyudukları, sonra kalkıp namaz kıldıkları rivayet edilmektedir. Herhalde bu (doğrusunu Allah bilir diyelim), abdesti bozmayacak şekilde bir uyuklamadır. Derin ve dalgın bir uyku değildir.

[27] Fakat Peygamberimiz, namazdayken uyuyan veya uykusu basan kimseler için, namaza devam etmelerini emreder ve: "Bu halîyle o, Rabbine istiğfar etmek İster, fakat bil meyerek kendisine lanet etmiş olabilir" buyururdu

[28] Bunu Ebû Dâvud, Nesât, Ahmed ve Tİrmizî de rivayet etmiştir. Fakat Tirmizî, Buharî´nın bunu zayıf saydığını, bildirmiştir. El-Kattân da: "Bu, bir şey değildir!" demiştir. Fakat İbni Abdü´l-Berr ve bâzı âlimler, bu rwây©tı sahih saymışlardır. Bundan sonraki hadîs de bunu te´yîd etmekte ve kadına dokunmanın abdesti bozmadığını göstermektedir.

[29] Hafız, Telhîs´da, senedinin sahih olduğunu söylemiştir.

Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/483-484.