- Peygamberimizin Bir Özelliği De, Amelinin Kendisi İçin Bir Nafile Olmasıdır

Adsense kodları


Peygamberimizin Bir Özelliği De, Amelinin Kendisi İçin Bir Nafile Olmasıdır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 7 January 2010, 09:47 pm GMT +0200
Peygamberimizin Bir Özelliği De, Amelinin Kendisi İçin Bir Nafile Olmasıdır


Ahmed´in sahih senedle rivayetine göre, Aişe validemize Peygam-berimiz´in oruç ibâdetini sormuşlar. O da: "Siz, O´nun ameli gibi amel mi edebilirsiniz? O´nun bütün gelmişi ve geçmişi bağışlanmıştır! Ve O´nun ameli, kendisi için bir nafiledir!" demiştir.

(Yine Ahmed ve Taberânî´nin rivayetlerine göre, Ebû Ümâme, bu nun böyle oluşunun, Peygamber Efendimiz´in bir özelliği olduğunu söy lemiştir.)

Beyhakî´nin rivayetine göre, meşhur müfessir Mücâhid, Kur´ân-ı Kerimdeki: "Gecenin bir kısmında, sana mahsûs bir nafile namaz kıl mak üzere uyan..." [74] anlamına gelen âyetle ilgili olarak şöyle de miştir: "Bunun bir nafile olması, Peygamber Efendimiz´in bir özelliğidir. Bunun da sebebi, Peygamberimiz´in gelmişinin ve geçmişinin affedilmiş olmasıdır. Peygamberimiz; üzerinde farz olanlardan başka ne amel etmisse, bütün bunlar O´nun hakkında bir nafiledir. Çünkü O´nun, bu nafilelere keffâretlenecek günahları yoktur! Diğer insanlar ise, üzerle rinde farz olandan mâada yaptıkları amelleri, birtakım günahlarına keffâret olarak yapmış olurlar. O halde onların nafileleri yoktur (ve on lar, nafile ehli değillerdir.) Bu, sâdece Peygamber´e (s.a.v.) mahsûs bir keyfiyettir."

Bâzı Kur´ân müfessirleri de, ilgili âyeti açıklarken şöyle demişler dir: "Peygamberimiz´in, farzlardan başka yaptığı amelleri, kıldığı bu te-heccüd namazı; O´nun için sırf bir nafiledir. O bununla, fazladan sevâb-kazânmış olur. Başkalari ise, bu kabil amelleriyle farzlardaki eksiklerini tamamlamış olur. Şüphesiz, Peygamberimiz´in farzlarını edâ edişle rinde de bir eksikliği söz konusu değildir."[75]



[75] Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/501-502.