- Peygamberimizin , La Havleyi Okumak, Musibet Anında İstirca´da Bulunmak

Adsense kodları


Peygamberimizin , La Havleyi Okumak, Musibet Anında İstirca´da Bulunmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 5 January 2010, 09:45 pm GMT +0200
Peygamberimizin Bir Özelliği De, La Havleyı Okumak, Musibet Anında İstirca´da Bulunmak, Namaza Tekbir İle Başlamaktır


Evet, Peygamberimiz´in özelliklerinden bâziları da bunlardır: İnşân kendisini daha da güçsüz hissedince veya sırf Allah´ı zikir için "lâ havîe"yi okumak, bir musibet zamanında istirca´da bulunmak ve nama za iftitâh tekbîri ile başlamaktadır. "Lâ Havle..."yi okumak ki, buna kı saca Havkala da denilir, gerçekten bu ümmetin bir özelliği olmuş ve Resûlüllah tarafından: "Bana bu, cennet hazînelerinden bir hâzine ola rak verildi" buyurulmuştur. Çok büyük bir zikirdir ve ilâhî bir hazînedir ve tamâmı şöyledir:

"Lâ havle velâ kuvvete illâ billahi´l-aliyyi´l azîm"

"Ben kendisinin vereceği güç ve kuvvet dışında hiçbir güç ve kuv vet bulunmayan, sonsuz güç ve büyüklük sahibi ve çok yüce bulunan Allah´a sığınırım!" demektir. (Ve bu "Lâ Havle..."yi okumaktan maksat da budur. Yoksa, güç ve kuvvetin insana verilmiş bulunanının tamâmım inkâr etmek değildir.) [160]

"Bir cennet hazînesi" bulunan "Lâ Havle..." yi okumakla ilgili bâzı hadîsler, "Peygamberimiz´in Göğsünün Açılması" bölümünde ve duyu lacak bir sesle Allah´ı zikretmek kısmında geçmişti... Şimdi isti â ile ilgili hadîsi verelim!

Taberânı´nin Îbni Abbas´tan rivayet ettiği bu hadîs ise aynen şöy ledir: "Ümmetime, daha önceki ümmetlerden hiç birine verilmemiş olan bir şey verilmiştir! Bu da, bir musibet zamanında: "Bizler; mülk, mahlûk ve kullar olarak Allah´a âit bulunuyoruz! O, üzerimizde dilediği gibi ta sarruf eder! Dilerse tatlı, dilerse acı verir... isterse verir, isterse alır... Biz sonunda O´na dönüp yaptıklarımızdan ve yapmadıklarımızdan mutlaka hesab vereceğiz! O ise, acılara karşı sabredip dayanmayı ve sabırlı olmayı çok sever! Ayrıca bunun da büyük mükâfatını elbette ve rir!..." diyerek O´na sığınmaktır." [161]

Abdurrezzâk ve Îbni Cerîr Tefsîr´lerinde Saîd bin Cübeyr´in şöyle dediğini rivayet ederler: "Bu ümmetten başkasına, musibet zamanında: "Innâ lillah..." demek verilmemiştir. Baksanıza Yâkûb (a.s.), oğlu Yu-sufu kaybetme musibeti üzerine: "...Yâ esefâ alâ Yûsufa..." diyerek kendini teselliye çalışmıştır." [162]

Yine Abdurrezzâk, Muammer tarikiyle, Ebân´ın şöyle dediği habe rini nakletmiştir: "Namaza tekbîrle başlama, sâdece bu ümmete verilmiş bir özelliktir."

îbni Ebû Şeybe de şu haberi nakleder: Ebu´l-Aliye´ye sormuşlar: "Daha önceleri peygamberler, namaza ne ile başlıyorlardı?" O da şu karşılığı vermiştir: "Onlar namaza, tevhîd, tesbîh ve tehlîl ile başlıyorlardı."[163]



[160] Bakınız, Merâkıl-Felâh Haşiyesi Tahtâvi, 152-Mısır, Bulak, 1318.

[161] İlgili sahih bir hadiste: "Kim musibet zamanında istircada bulunur ve: "Allah´ım bana, bu musibetimden dolayı ecir ve sevab ver ve bana ondan daha hayırlısını ihsan eyle!" diye dua ederse, muhakkak dua ettiği kendisine verilir" buyurulmuştur.

[162] Evet, Yâkûb (a.s.) böyle diyerek esefini İlân etmiş, "gel Yusuf´um gel gel..." de miştir. Fakat O, bu musibete karşı sabrını yitirmiş de değildi. Böyle söylemesi, kendisine vahyedilmiş de değildi.

[163] Bunlar, bazı tabiinden nakledilen eserlerdir. Kendi başına delil olmaya yeterli değillerdir. Ve önceki ümmetlerin, en faziletli bir ibadet olan Allah?ı zikirden hali olduğu da düşünülemez.

Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/400-401.

akmina
Tue 5 January 2010, 11:08 pm GMT +0200
Peygamber efendimizle ilgili gönderdiğin konular için teşekkürler selamlar

zahdem
Wed 6 January 2010, 12:26 am GMT +0200
efendimiz(sav)in getirmiş olduğu bütün hazinelere sahip çıkanlardan olabilmek dileğiyle.

Rüveyha
Thu 31 July 2014, 08:33 am GMT +0200
Lâ havle velâ kuvvete illâ billahi´l-aliyyi´l azîm.

Büyük bir zikir , manasını bilerek okumak ise insana ayrı bir tesir ediyor.Mevlam zikirden ayırmasın inşaAllah.

mevlüdekalınsaz
Thu 31 July 2014, 09:14 am GMT +0200
Esselamü aleykum ve rahmetullah; Cennet hazinelerinden bir hazine.La Havle velâ kuvvete illâ billahi´l-aliyyi´lazîm.
Rabb'imize olan inancımızı özetleyen ve bizi güç ve kuvvet kaynağına bağlayan bu duayı her fırsatta şuurluca okuyalım inşallah..paylaşım için Mevlam razı gelsin...

8c nazlı
Mon 23 February 2015, 03:25 pm GMT +0200
RABBİMİZİN YÜCE VE BÜYÜKLÜĞÜNÜ BU DUADADA GÖREBİLİRİZ. BU DUADA BİZİM HER FIRSATIMIZDA OKUYACAGIMIZ BİR  DUADIR.

yagmur_7-c
Mon 23 February 2015, 03:28 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah;,
Ben kendisinin vereceği güç ve kuvvet dışında hiçbir güç ve kuv vet bulunmayan, sonsuz güç ve büyüklük sahibi ve çok yüce bulunan Allah´a sığınırım!" demektir. (Ve bu "Lâ Havle..."yi okumaktan maksat da budur. Yoksa, güç ve kuvvetin insana verilmiş bulunanının tamâmım inkâr etmek değildir.) [160]

La Havle okumak ,sıkıntılara karşı bizleri rahatlatan bir dua..Rabbim bu lafı ağzımızdan düşürmesin inşallah..Rabbim peygamber efendimiz sav den daha fazla ilim öğrenmeyi ve öğretmeyi nasip etsin inşalalh..

RAMAZAN 7/D
Sun 29 March 2015, 03:47 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam ve Rahmetullahi ve Berekatühü . Bismillahirrahmanirrahıym; “La Havle Vela Kuvvete İlla  Billlahil’Aliyyil’Azıym.”

Manası: “Rahman(Esirgeyen)Rahim(Bagışlayan) Allah’ın adıyla.Çok yüce ve çok büyük Allah’ın himayesine sığınmaktan ve O’nun yüce kudretinden yardım dilemekten başka bir amacım yoktur.Ondan başka kuvvet ve kudret sahibi yoktur.O’na dayandım,O’na güvendim.”

Hz.Peygamber Aleyhisselam,Hz.Ali Efendimize hitaben şöyle buyurmuştur:

“Ya Ali ! her ne zaman bir darlğa ve sıkıntıya düşersen,bir bela ve musibete uğrarsan şöyle dua et.”

“Bismillahirrahmanirrahıym.Vela havle vela kuvvete İlla billahil aliyyil’Azıym.”

Yani “Ya Ali Böyle dua edersen sıkıntılı anlarında bu dıayı okumaya devam edersen,Cenab-ı Allah, bu duanın hürmetine düşmüş olduğun bela ve musibetlerin,bunalım ve streslerin her türlüsünü üzerinden defederibunlardan seni kurtarır.” buyurmuştur.

Bu dua (99) derde devadır.Bunlardan en küçüğü kalpteki sıkıntıdır.
Mesela gönül sıkıntısını hiç bir maddi ilaç gidermez; O zaman bunun ilacı duadır.
Her kim günde 100 defa okursa fakirlik ve yoksulluk yüzü görmez.Kazancında bereket,rızkında bolluk olur.
Yatarken söylemelerinde dünya belaları ve musibetleri kendisinden uzaklaşır.
Sabahleyin söylemelerinde Cenab-ı Hakkın gazabından emin olurlar.Cenab-ı hakkın rızasına ermeye  namzed ve hak kazanırlar.
Bu kısacık hayat kurtaran manevi  reçeteyi uygulamak için  tembellik yapmayalım.