- Peygamberimizin Allah´ın Helal Kılması İle, Hikah Akdi Yapmaksızin Helal olmasi

Adsense kodları


Peygamberimizin Allah´ın Helal Kılması İle, Hikah Akdi Yapmaksızin Helal olmasi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 6 January 2010, 09:49 pm GMT +0200
Peygamberimizin Bir Özelliği De, Allah´ın Helal Kılması İle, Hikah Akdi Yapmaksızın Kadının Kendisine Helal Olmasıdır


Beyhakî şöyle demiştir: ALLAH´ın helal kılması ile kadının O´na, nikâh akdi yapmaksızın helal olmasına göre; kadının iznini almadan nikâhını kendine kıyması da helal olur. Zira bu durumda, ilgili âyetin de işaret ettiği gibi, O´nun nikâhı, o kadını kendisine helal kılan ALLAH ta rafından kıyılmış olmaktadır.

Buhârî Enes´ten rivayet eder. O şöyle der: Zeyneb validemiz, diğer Peygamber hanımlarına karşı iftihar eder ve: "Sizleri Peygamber ile kendi ahalîniz evlendirdi. Beni ise, yedi kat semaların ötesinden ALLAH evlendirdi" derdi.

Müslim´in Enes´ten rivayeti ise şöyledir: Zeyneb, kocasından ayrılıp iddetini bekledi. Iddeti bitince, Peygamberimiz Zeyd´e şöyle dedi: "Zey-neb´e git, beni hatırlat!" Zeyd de gidip ona Peygamberimizi hatırlattı. Zeyneb şu karşılığı verdi: "Ben, Rabbim´e danışıp O´ndan bir işaret al madan, hiç bir şey yapamam." Böyle söyledikten sonra Zeyneb validemiz mescidine çekilip dua ve istihare yaptı... Sonra nazil olan ayette: "Habîbim, onu seninle evlendirdik" buyuruldu. [41] Peygamberimiz de, onun yanma giderek onunla evlenmiş oldu..."

Beyhakî´nin Ali bin Huseyn´den bu hususta bir nakli var. Bu nakil şu mealdeki âyetle ilgili: "...Habîbim sen, ALLAH´ın açığa vuracağı şeyi i-çinde gizliyor, insanlardan korkuyordım..." îşte bu ayetten de anlaşıla cağı gibi, Yüce ALLAH; Peygamberimiz´e, Zeyneb´in kendisinin eşi olacağını bildirmişti. Zeyneb´in kocası Zeyd de gelip Zeyneb hakkında şikâyette bulununca, Peygamberimiz korkuya kapılıp: "Ey Zeyd, Al lah´tan kork! Karını tut, sakın onu boşama" diyordu. îşte Cenâb-ı Hakk, Peygamberimiz´in bu sıradaki korkusunu bildiriyor-ve: "Ben sana, Zey neb´in senin eşin olacağını bildirmiştim. Buna rağmen sen, ALLAH´ın açı ğa vuracağı şeyi içinde gizliyor ve insanlardan çekmiyordun" diyor.

(Bu, Beyhakî´nin Ali bin Huseyn´den bildirdiği bir tefsirdir.) [42]

îbni Sa´d, îbni Asâklr, Ümmü Seleme´den rivayet eder: "Zeyneb şöyle derdi: "Ben, Peygamber hanımlarının içinde diğerleri gibi değilim! Onlar, Peygamb erimi z´e, kendi velilerinin evlendirmesi ve mehr île ni-kahlanmışlardır. Beni ise, Resûlüllah ile ALLAH evlendirmiştir! ALLAH, benim hakkımda Kur´ân´ında âyet indirmiştir. îşte onu, müslümanlar okuyup durmaktadırlar. Daha da okunacak, kıyamete kadar asla bozu lup değişmeyecek..." [43]

Yine îbni Sa´d ile îbni Asâkîr, Aişe´den rivayet eder. O şöyle der: "ALLAH, Zeyneb binti Cahş´a rahmet etsin! Gerçekten o, dünyâda hiç bir şerefin kendisiyle yarış amıyacağı bir şerefe ermiştir. Onu Resûlüllah ile ALLAH evlendirmiş ve hakkında Kur´ân âyeti inmiştir. Bir gün bizler Resûlüllah´ın yanında idik... Resûlüllah Efendimiz biz hanımlarına dö nerek şöyle buyurmuştu: "Benim vefatımdan sonra, bana en evvel gele niniz, eli en uzun olanınızdir! (Yâni en cömert olammzdır)." Resûlüllah bu suretle ona, kendisine en evvel kavuşacağım müjdelemiştir. Şüphesiz o, Resûlüllah´ın cennette zevcesidir.

îbni Cerir, el-Şâ´bî´den nakleder. O şöyle der: Zeyneb validemiz, Peygamber´e (s.a.v.) nazlanır ve şöyle derdi: "Ey ALLAH´ın Resulü, ben sana üç şeyle nazlanmaktayım: Bir: Senin dedenle benim dedem birdir. (1068). îki: Beni seninle semâda ALLAH nikahlamıştır. Üç: Aramızda elçi de Cebrail olmuştur..."[44]


[41] Ahzab suresi, 37

[42] Ayetin tefsirinde en güzel söz de budur! Fakat bâzıları bilerek sapıklık ediyor ve: "Peygamber´İn içinde gizlediği; Zeyneb´i sevmiş olmasıdır. Zira O, birgün Zeyneb´in ya nına girmiş, onu başı açık olarak görmüş ve ona vurulmuştur" diyor. Bu, hiç şüphesiz hem ilgili âyetin inkârı, hem de düpedüz zındıklıktı

[43] Fakat bundan, Zeyneb´in diğerlerinden üstünlüğü lâzım gelmez... Şüphesiz Aişe ve Hatîce, Peygamberimiz´in en üstün ve eşsiz eşleridirler.

1068. Zira Zeyneb validemiz, Peygamber Efendimiz´in halası Ümeyme´nin kızıdır ve her ikisinin dedeleri Abdu´l-Muttalib´tir.

[44] Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/488-489.