- Peygamber (s.a.v.)’in Havzı Kevseri

Adsense kodları


Peygamber (s.a.v.)’in Havzı Kevseri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Thu 10 November 2011, 04:11 pm GMT +0200
9- Peygamber (s.a.v.)’in Havzı Kevseri Ve Havzının Özellikleri



2093- Cündeb (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Peygamber (s.a.v.)'i:

“Ben, havuzun başına sizden önce varacağım” buyururken işittim. [408]

2094- Sehl b. Sa'd (r.a)'tan rivayet edilmiştir: “Peygamber (s.a.v.)'i:

“Ben Havzı kevsere sizden önce varacağım. Kim buraya gelirse suyunu içer ve bundan sonra asla susuzluk görmez. Havuzun başına, benim onları ve onların da beni tanıdıkları bazı kimseler getirilecek, fakat arkasından benim ile onların arasına engel girecektir” buyururken işittim.” [409]

2095. Ebu Saîd el-Hudrî (r.a)'tan rivayet edilmiştir: "Peygamber (s.a.v.):

Bunlar bendendir' buyurur. Ona:

Onların senden sonra neler işlediklerini sen bilemezsin!' denilir. Ben de:

Benden sonra yolunu değiştiren benden uzak olsun!' derim.[410]

2095- Ebu Saîd el-Hudrî (r.a)'tan rivayet edilmiştir: “Peygamber (s.a.v.):

“Bunlar bendendir” buyurur. Ona:

“Onların senden sonra neler işlediklerini sen bilemezsin!” denilir. Ben de:

“Benden sonra yolunu değiştiren benden uzak olsun!” derim.[411]

2096- Abdullah İbn Amr (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Benim cennetteki Havzım, bir aylık yol mesafesindedir. Onun köşeleri düzdür. Suyu gümüşten daha beyaz ve kokusu miskten daha güzeldir. Bar­dakları ise gökyüzünün yıldızları gibidir. Kim ondan su içerse bir daha asla susuzluk çekmez.” [412]

2097- Ukbe b. Âmir (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.) bir gün çıkıp Uhud şehidleri üzerine, cenaze namazı kıldırdı, sonra da oradan ayrılıp minbere çıktı, sonra da:

“Ben, sizin Kevser Havuzuna ilk önce varanınız olacağım. Ben size şa­hitlik yapacağım. Vallahi, ben şu anda Kevser Havuzunu seyretmekteyim ve bana yeryüzünün hazinelerinin anahtarı veya yeryüzünün anahtarları verildi. Vallahi, ben sizin hakkınızda benden sonra müşrik olacağınızdan korkmuyo­rum, fakat sizin dünyalıkları elde etmek için yarışmanızdan korkuyorum” buyurdu. [413]

Açıklama:

Hz. Peygamber (s.a.v.), Uhud şehidlerine kıldığı bu cenaze namazını, Uhud şehitleri defnedildikten sekiz sene sonra kılmıştır. [414]

Konumuzu teşkil bu hadis, “Şehidler üzerine cenaze namazı kılmak caizdir” diyenler ile “Cenaze kabre konduktan sonra üzerine cenaze namazı kıhnabilir” diyen Hanefilerin delilidir.

Bazı fıkıh alimlerine göre, bu hadiste geçen “Salat” kelimesi, cenaze namazında okunan dua anlamında kullanılmış olması da mümkündür. İbn Hibban'da “Sahih”inde bu görüşü savunmuştur.

İmam Nevevî ise bu konuda şöyle der:

“Bu hadiste geçen “Salat” kelimesiyle kasdedilen, cenaze namazı değil, cenaze duasıdır. Çünkü “Cenazeye namaz kılar gibi namaz kıldı” demek, adeti üzere “Ölülere dua ettiği gibi dua etti” demektir.

2098- Harise b. Vehb (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Harise, Peygamber (s.a.v.)'in havzının; San'a ile Medine arası kadar ol­duğunu Peygamber (s.a.v.)'den işitmiştir.” [415]

2099- Ebu Zerr (r.a)'tan rivayet edilmiştir: “Resulullah (s.a.v.)'e:

“Ey Allah'ın resulü! Havuzun kapları nasıldır?” diye sordum. Resulullah (s.a.v.);

“Muhammed'in nefsi elinde olan Allah'a yemin ederim ki, onun kapları, gökyüzünün yıldız toplulukları ile yıldızlarından daha çoktur. Dikkat edin ki! Onlar, mehtapsız bir gecedeki yıldızlar gibi olan cennetin kaplarıdır. Her kim bu kaplardan içerse ömrünün sonuna kadar susamaz. Havuzun cennet­ten çıkan iki oluğu gürül gürül akar. Ondan kim içerse bir daha susamaz. Genişliği, uzunluğu gibi olup Amman ile Eyle arası kadardır. Suyu sütten daha ak ve baldan daha tatlıdır” buyurdu.[416]

2100- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir: “Peygamber (s.a.v.):

“Havuz başında benim yanıma bana sahabilik etmiş kimselerden bazıları mu­hakkak gelecektir. Nihayet onlar bana doğru kaldırılıp ben onları gördüğüm zaman onlar benim önümden koparılıp alınırlar. Bunun üzerine muhakkak ben:

“Rabbim! Onlar benim sahabiciklerimdir, onlar benim sahabiciklerimdir” diyeceğim. Bunun üzerine muhakkak bana:

“Doğrusu sen onların senin ardından neler ihdas ettiklerini bilmezsin?” denilecek.” [417]

Açıklama:

Ahirette her peygamberin bir havuzu olacaktır. Bu havuzdan, hem peygamberin kendi­si ve hem de ümmetinden Allah'ın dilediği kimseler içecektir. Yalnız diğer peygamberlerden farklı olarak Hz. Peygamber (s.a.v.)'e iki tane havuz verilecektir:

1- Kıyamet günü, mahşer yerinde Hz. Peygamber (s.a.v.)'e verilecek Kevser havzudur. Bu havuzdan, Kıyamet günü, Hz. Peygamber (s.a.v.), herkesin susadığı o zar şartlarda ümme­tine su verecek, ümmetini rahatlatmaya çalışacaktır. Hz. Peygamber (s.a.v.) ile ümmeti, Kı­yamet günü, bu havuzun başında buluşup bir araya gelecektir.

2- Cennette, Kevser nehrinden akacak olan suyun bir araya toplanmasıyla oluşacak ha­vuzdur. Çeşitli rivayetlerde; Kevser nehrinden, kanallar aracılığıyla bu havuza suların akıtıla­cağı ifade edilmektedir.

Havuz ve Kevser, çok sayıda sahabe tarafından nakledilmiş gaybî bir hakikattir.



[408] Buhârî, Rikâk 53; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4/313.

[409] Buhârî, Rikâk 53, Fitcn 1; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/333, 339.

[410] Buhârî, Rikâk 53.

[411] Buhârî, Rikâk 53.

[412] Buhârî, Rikâk 53, Fiten 1.

[413] Buhârî, Cenaiz 72, Menakıb 25, Meğazî 17, 27, Rikak 7, 53; Ebu Dâvud, Cenaiz 69-71, 3223, 3224; Nesâî, Cenaiz 61; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4/149, 153, 154.

[414] Ebu Dâvud, Cenaiz 69-71, 3224.

[415] Buhârî, Rikak 53.

[416] Tirmizî, Sıfatu'l-Kıyamet 15, 2445; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/149.

[417] Buhârî, Rikak 53; Ahmet! b. Hanbel, Müsned, 3/140, 281.


8/A
Tue 5 August 2014, 02:38 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh...
Peygamber Efendimiz -aleyhisselatü vesselam-'a  iki tane havuz verileceğini ilk kez duyuyorum... Cennette bulunan Kevser nehrinin sularının birikmesi ile oluşan bir havuz değil mi bu...?
İNŞAALLAH yanlış anlamamışımdır...

Kaan8/B
Tue 14 April 2015, 08:50 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh..
Cok guzel bir sure Allah razi olsun