- Peygamber hanımları su ve hurma mı yerlerdi?

Adsense kodları


Peygamber hanımları su ve hurma mı yerlerdi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 28 December 2011, 04:04 pm GMT +0200
bölüm: 34

Peygamber hanımları su ve hurma mı yerlerdi?


2471- Âişe (r.anha)’dan rivayete göre, şöyle demiştir; “Biz Muhammed (s.a.v.)’in hanımları bir ay boyunca yemek pişirmek için ateş yakmazdık, gıdamız sadece su ve hurma idi.” (Buhârî, Rıkak: 17; Müslim, Zühd: 1)

Tirmizî: Bu hadis sahihtir.

2472- Enes (r.a.)’den rivayete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah yolunda korkutulduğum kadar hiç kimse korkutulmadı. Allah yolunda bana eziyet edildiği kadar hiç kimseye eziyet edilmedi, üzerimden gecesi ve gündüzü ile otuz gün geçmiştir ki bu süre içerisinde ne benim ne de Bilâl’in yiyeceği yoktu sadece Bilâl’in koltuğunun altında sıkıştırdığı şeyden başka bir canlının yiyebileceği bir şey yoktu.” (Buhârî, Rıkak: 17; Müslim, Zühd: 1)

Tirmizî: Bu hadis hasen garibtir.

Bu hadisin manası şudur: “Rasûlullah (s.a.v.), Mekke’den Bilâl ile birlikte kaçmak için çıktığı zaman Bilâl’in koltuğunun altında taşıdığından başka yiyecek yoktu.”

2473- Ali b. Ebî Tâlib (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Soğuk bir günde Rasûlullah (s.a.v.)’in evinden çıktım tabaklanmış bir deri almıştım ortasını delip boynuma geçirdim belimi de toplayıp hurma yaprağıyla bağladım ve ben çok acıkmıştım. Rasûlullah (s.a.v.)’in evinde yemek olsaydı ondan yerdim fakat yoktu. Derken yiyecek bir şeyler aramaya çıktım. Kuyusundan su çekip hurmalarını sulayan bir Yahudi’ye uğradım ve duvardaki bir gedikten ona baktım o da ne istiyorsun Ey A’rabî! Dedi. Her bir kova su çekip hurmalarını sulamak karşılığında bir hurmaya razı mısın? Dedi. Bende evet dedim. Kapıyı açta gireyim dedim, kapıyı açtı ben de girdim kovasını bana verdi, her kova çektiğimde bana bir hurma verdi avcum hurma ile dolunca kovasını bıraktım ve yeter dedim onları yedim ve sudan yudum yudum içtim sonra mescide geldim ve Rasûlullah (s.a.v.)’i orada buldum.” (İbn Mâce, Ahkam: 38)

 Tirmizî: Bu hadis hasen garibtir.

2474- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivayete göre “Bir zamanlar açlık dönemi yaşanmıştı da Rasûlullah (s.a.v.), tek tek hurma vermişti.” (Buhârî, Etıme: 91; İbn Mâce, Zühd: 47)

Bu hadis hasen sahihtir.

2475- Câbir b. Abdullah (r.a.)’den rivâyet edilmiştir; “Rasûlullah (s.a.v.), bizi bir müfreze olarak gönderdi ve biz üç yüz kişi idik. Azıklarımızı boyunlarımızdaki çantalarda taşıyorduk… Derken azığımız tükendi o dereceye geldik ki her kişiye günde bir hurma düşüyordu! Bunun üzerine Ey Ebû Abdullah bir hurma bir kişiye nasıl yetsin denildi. Dedi ki bir hurmayı da bulamaz olduğumuz zaman onun yokluğunu da hissettik. Sonra denize vardık, denizin kıyıya attığı kocaman bir balığa rastladık, On sekiz gün arzu ettiğimiz kadar o balıktan yedik.” (Buhârî, Şirket: 17; Müslim, Sayd: 27)

 Bu hadis hasen sahihtir. Câbir b. Abdullah’tan değişik şekillerde de rivâyet edilmiştir. Mâlik b. Enes, Vehb b. Kaysan’dan bu hadisi daha mükemmel ve uzunca rivâyet etmiştir.



halim
Mon 15 August 2016, 10:22 pm GMT +0200
Esselamu aleykum; Yarabbi şükür timsali hamdiyle 
örnek bir resul ve ailesi inşaallah onlar gibi sabır ve şükür timsali olmaya çalışır onların yolundan gidenlerden olmak duasiyla. . . Allah razi olsun

ceren
Tue 16 August 2016, 02:43 am GMT +0200
Aleykumselam.Gıdanın olmamasindan dolayi peygamber efendimizin esleri bir ay boyunca sadace su ve hurma ile beslenmistir.Rabbim razi olsun paylasimdan...

Bilal2009
Tue 16 August 2016, 03:48 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Rabbim bizleri de çok yemeyen kullarından eylesin . Rabbim paylaşım için razı olsun.

Yağmur Gmş
Tue 16 August 2016, 10:36 am GMT +0200
Bismillah...
Su ve hurma en faziletli ve sağlıklı yiyeceklerden iki tanesidir. Rabbim bizleri bunları bol bol yapanlardan eylesin inşallah...

Mustafa/Samed
Tue 16 August 2016, 02:04 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

HALACAHAN
Tue 16 August 2016, 04:17 pm GMT +0200
Efendimiz ve mubarek hanımları ailesi bizlere muazzam örnekler..Rabbiim sunneti seniyyeler doğrultusunda yaşamamız nasıp etsin hepimkze..

Mevlüde
Tue 16 August 2016, 05:09 pm GMT +0200
Aleykumusselam ve rahmetullah.annelerimizin yasantisini halini tavrini ogrendikce kendimden utanuyorum.nasild a İslamdan uzak yasiyoruz.Allahım bizleri affet.bize hidayet ihsan et...amin amin amjn

yagmur_7-c
Tue 16 August 2016, 05:28 pm GMT +0200
Esselamu aleykum
Peygamber efendimiz sav in hanımları şu v hurma ile beslenilermis ama bazen de yiyecek bir şey bulamazlarmis....Rabbim onlardan ibret alıp nefsmizi terbiye edenlerden etsin inşallah....

melda 6D
Tue 16 August 2016, 06:35 pm GMT +0200
Selamün aleyküm . O dönemde kıtlık dönemi olmuş ve hurma ve su ile beslenmişler Efendimiz ve hanımları ... Allah razı olsun onların hayatlarını örnek alalım inşallah .