- Peygamber efendimizin dostluk adına güzel Ahlakı

Adsense kodları


Peygamber efendimizin dostluk adına güzel Ahlakı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Hadice
Sat 25 December 2010, 09:55 am GMT +0200
Peygamber efendimizin dostluk adına güzel Ahlakı

Hz. Ali (ra)'nın oğlu Hz. Hüseyin (ra) naklediyor: Babam Hz. Ali'den Peygamber Efendimiz'in meclisinde bulunan dost ve arkadaşlarına karşı nasıl davrandıklarını sorduğumda şöyle anlattılar:

"Resûlullah (sav) Efendimiz: Her zaman güler yüzlü yumuşak huylu ve alçak gönüllü idiler. Asla asık suratlı katı kalpli kavgacı şarlatan kusur bulucu dalkavuk ve kıskanç değildiler. Hoşlanmadığı şeyleri görmezlikten gelir; kendisinden beklentisi olan kimseleri hayal kırıklığına uğratmaz ve onları isteklerinden tamamen mahrum bırakmazdı. Üç şeyden titizlikle uzak dururlardı: Ağız kavgası boş boğazlık ve malâya'ni! Şu üç husustan da titizlikle sakınırlardı: Hiç kimseyi kötülemezler kınamazlar ve hiç kimsenin aybı ile gizli taraflarını öğrenmeye çalışmazlardı. Sadece yararlı olacağını ümid ettikleri konularda konuşurlardı.

Hz. Peygamber konuşurken meclisinde bulunan dinleyiciler başlarının üzerine kuş konmuşçasına hiç kımıldamadan kulak kesilirlerdi. Zât-ı Risâletleri susunca da konuşma ihtiyacı duyanlar söz alırlardı. Ashab Resûl-i Ekrem'in huzurunda konuşurlarken bir birleriyle asla ağız dalaşında bulunmazlardı. İçlerinden birisi
Resûlullah (sav)'ın huzurunda konuşurken o sözünü bitirinceye kadar hepsi de can kulağıyla konuşanı dinlerdi.

Peygamber Efendimiz'in katında onların hepsinin sözü ilk önce konuşanın sözü gibi ilgi görürdü. Ashabın güldüklerine kendileri de güler onların taaccüb ettikleri şeylere kendileri de hayretlerini ifade ederdi. Huzurlarına gelen gariblerin (bedevilerin) kaba-saba konuşmaları ile pervasızca suallerinin yol açtığı tatsızlıklara sabrederlerdi. Ashabı ise onların gelip sual sormalarını çok isterlerdi.

Peygamber Efendimiz: "Hacetinin giderilmesini isteyen bir ihtiyaç sahibi ile karşılaştığınız zaman ona yardımcı olunuz" buyururlardı. Hz. Peygamber ancak yapılan iyiliğe denk düşen ve fazla dalkavukluğa kaçmayan övgüleri kabul eder ve haddi tecavüz etmediği müddetçe hiç kimsenin sözünü kesmezdi. Şayet yüksek huzurlarında haddi aşacak şekilde konuşulursa o zaman ya konuşanı susturmak ya da o meclisten kalkıp gitmek suretiyle ona engel olurlardı.
 
 
ALINTI

gulbaharaktay
Sun 18 January 2015, 02:10 pm GMT +0200
Peygamber Efendimiz kendini arkadaşlarından ayırmaz onlardan başka bir yere oturmaz,onlarla her zaman konuşur,onlarla göz teması kurar,onları üzecek davranışlarda bulunmaz,her sözünün başında ve sonun da ALLAH dermiş.Peygamberimiz he zaman bizlere örnek olacak davranışlarda bulunmuş.

yunus emre 7/B
Sun 18 January 2015, 02:14 pm GMT +0200
sen baskasinin kotulugunu ortki allahta seninkini  ortsun ,

Derya 7/B
Sun 18 January 2015, 04:06 pm GMT +0200
Hz. Muhammed’in (sav) güçlü imanını, yüksek ahlakını, vicdanını, kişiliğini, yaşam şeklini, zevklerini, sanat anlayışını, temizliğini, konuşmasını, insanlara olan yaklaşımını örnek almalarını ve dolayısıyla olabilecek en güzel hayatı yaşamalarını tüm insanlara öğütlemiştir. Allah bir Kuran ayetinde Peygamber Efendimizin iman edenler için en güzel örnek olduğunu şöyle bildirmektedir:Andolsun, sizin için, Allah’ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah’ı çokça zikredenler için Allah’ın Resûlü’nde güzel bir örnek vardır.

Tuğçe 7/D
Sun 18 January 2015, 04:35 pm GMT +0200
 Peygamber Efendimizin dostluğu en güzel dostluk örneğidir. Her zaman güler yüzlü olması, alçak gönüllü olması, güvenilir olması.. bir insanın isteyeceği en saf dostluktur. Rabbi'm hepimize güzel dostluklar edinmeyi nasip eder İnşallah.