- Pey Vermek

Adsense kodları


Pey Vermek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Wed 9 November 2011, 05:09 pm GMT +0200
1. Pey (Kapora) Vermek[1]


1. Amr b. Şuayb babası vasıtasıyla dedesinden naklediyor: «Resûlullah (s.a.v.) kaparo ile alış verişi yasakladı.» demiştir.
îmam Malik der ki; Allah'tı alem kaparo ile alış-veriş şöyle olurdu.» Kaparo, birinin köle veya cariye satın alıp ya da hayvan kiralayıp sonra mal sahibine yani malı satan veya kiraya verene: «Bu satın aldığım malı almak veya kiraladığım hayvana binmek üzere sana bir dirhem —veya daha az ya da daha çok— vereceğim. Şayet malı alır yahut hayvanı kiralarsam verdiğim kaparoyu ala­cağımdan düşersin ve hayvanı yahut malı almaktan yahut hayva­nı kiralamaktan vaz geçersem kaparo senin olsun» demesidir ki bu batıldır.
imam Malik der ki: Bizdeki uygulamaya göre, Natıkalı, güzel konuşan, ticari kabiliyeti olan, ileri görüşlü ve bilgin bir köleyi ay­nı seviyede olmayan iki yahut daha fazla köle karşılığında vadeli satın almak caizdir. Aralarındaki fark bilinmeyecek kadar azsa (faiz olma ihtimalinden dolayı) bir köleyi vadeli olarak birden faz­la köleye alıp satmak caiz değildir.
imam Malik der ki: Bedelini peşin ödeyerek satın aldığın bir şeyi teslim almadan başka birine satabilirsin.
îmam Malik der ki: Hamile bir cariye satılınca karnındaki ce­nini akid dışı tutup istisna etmek doğru değildir. Zira bu meçhul olup aldatmacalı bir satıştır: Ceninin erkek mi, dişi mi, güzel mi, çirkin mi, tamam mı, noksan mı, diri mi, ölü mü olacağı biline­mez. Bunlar ise cariyenin değerini düşürür.
imam Malik der ki: Biri veresiye yüz dinara köle veya cariye satın alıp sonra satıcı pişman olarak müşteriye, pazarlığı bozma­sı için peşin veya ileride fazladan on dinar vermeyi ve yüz dinar borcunu silmesi teklif etse caizdir. Ama müşteri pişman olup, pa­zarlığı bozması için satıcıya, peşin veya vadeli olarak köle ya da cariyeyi satın aldığı vadeden daha ileri bir vadede ödemek üzere bunların fiatından fazla on dinar vermeyi teklif etse, bu doğru de­ğildir, îmam Malik bunu kerih görmüştür. Çünkü bu durumda sanki satıcı bir sene vadeli olan yüz dinarını zamanı gelmeden ön­ce bir cariye ve on dinar karşılığında peşin ya da bir seneden fazla vadeli olarak satmış olur. Vadeli olarak altının altın karşılığında satılması da bu hükme dahildir.
îmam Malik der ki: Biri, bir adama veresiye yüz dinara cariye satıp sonra aynı cariyeyi sattığı kimseden daha ileri bir tarihte Ödemek üzere daha pahalı bir fiata satın alsa bu doğru değildir. Bunun sebebi ise, belirli bir vade ile sattığı cariyeyi, ondan daha uzun bir vade ile geri almasıdır. Zira otuz dinara bir ay vade ile sattığı cariyeyi, altmış dinara altı ay veya bir sene vade ile geri alınca bu, bir vade ile otuz dinara sattığı malının bir sene veya altı ay vade ile altmış dinara geri kendisine dönmesi gibi olur. Bu ise caiz değildir.


[1] Kaparo vermek: İmam Malik'in de belirttiği gibi, satış tamam olmadan önce müşteri satıcıya bir miktar para verir: «malı alırsam bunu malın parasın­dan sayarız, geri kalanı da veririm. Eğer almazsam bu verdiğim senin ol­sun, geri istemem», demesi şekliyle yapılan satıştır. Hadis, bu şekilde satışın haram olduğuna delildir. Cumhurun görüşü de bu istikamettedir. Hz. Ömer ve oğlu ile Ahmed b. Hanbel'in bu satışı caiz gör­dükleri rivayet edilmiştir. (Şevkânî, Neylü'l-Evtar, c.5, s. 173).

sumeyye
Sun 17 May 2015, 05:22 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh , mezheplere göre farklilik gösteriyor konu..Fakat günümüzde kapora ile alisverisi bir çok kisi uygulamakta..

saniye
Sun 17 May 2015, 06:56 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Günümüzde alışverişte kapora oldukça yaygın. Efendimiz kapora ile alışverişi yasaklamış bu konuda dikkatli olmak gerekli. Rabbim razı olsun paylaşım için.

besiye7A
Mon 18 May 2015, 06:52 pm GMT +0200
Peygamber Efendimiz koparan ile aliserisi yapmayı yasaklanır onun için dikkat etmek gerek allah razı olsun paylaşım içitesekkurler

HALACAHAN
Sun 27 March 2016, 12:27 pm GMT +0200
Kapora ile alışverişi efendimiz yasaklamıştır..Fakat günümüzde birçok alım satimda  Kapora olayı oluyor.. Cok dikkat etmek gerekiyor ..

ikranur 7d
Sun 27 March 2016, 01:38 pm GMT +0200
selamun aleykum.
sayenizde yeni bilgiler öğrendim emeğinize sağlık.
Allah c.c. razı olsun.

Busra 8-B
Sun 27 March 2016, 01:39 pm GMT +0200
Esselamun aleykum
Gunumuzde birçok ıslem kapora ile yapiliuor  cok yanls birşey