sumeyye
Thu 23 August 2012, 02:25 pm GMT +0200
Para Olarak Kullanılmasına Göre Ayırım Yapılması:
Hanefî Mezhebine göre, altınla gümüşün başka maddelerle yaptığı alaşımların zekât statüsünü para olarak kullanılıp kullanılmamasına nazaran değerlendirmek gerekir:
1) Para Olarak Kullanılan Alaşım: Para olarak kullanılan ve altın veya gümüşle alaşım yapan nikel, bakır vb. maddelerde altın veya gümüş fazlaysa, bütünü altın veya gümüş kabul edilir; azsa, nakit veya ticaret malı hükmünde olduğundan, onlar gibi işlem görerek, toplam değeri üzerinden % 2.5 oranında zekâta tâbi olur.
2) Para Olarak Kullanılmayan Alaşım:
a) Altın veya Gümüşün Üstünlüğü veya Eşitliği: Altın veya gümüş, nikel, bakır vb. başka cins madenle alaşım yapmışsa ve bu alaşım para olarak kullanılmıyorsa, alaşımın içinde bulunan altın veya gümüş, ağırlık ve değer yönünden diğer maddeden fazla veya ona eşitse, bütünü altın veya gümüş kabul edilir. Bu durumda zekâtın Ödenmesi, bütünün kabul edildiği şekle göre düzenlenir.
b) Altın ve Gümüşün Azlığı: Alaşım içinde altın veya gümüş azsa, sadece altın veya gümüş ağırlıkça nisap miktarına ulaşmıyorsa, başka zekât mevzuu malların nisabına eklenir ve bu toplam üzerinden zekâta tâbi olur. [823]
[823] Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, s. 348; Cezîrî, Fame, c. 1, s. 612; Kâsânî, BS c 2, s. 17, 18; Mergınânî, Hidaye, c. I, s. 104