- Para Bozdurmak

Adsense kodları


Para Bozdurmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sat 5 November 2011, 04:22 pm GMT +0200
17.Sarf (Para Bozdurmak)[36]



38. Malik b. Evs b. Hadesân en-Nasrî der ki: «Yüz dinarı boz­durmak istedim. Talha b. Ubeydullah bunları almak için beni ya­nına çağırdı. Uzun süren pazarlıktan sonra benden yüz dinarı al­dı, elinde evirdi çevirdi ve «kasadarım Gâbe'den[37] gelinceye kadar bana müsaade et» dedi. Bunu işiten Ömer b. Hattab: «Vallahi onun yanından karşılığını alıncaya kadar ayrılma» dedi, Resûlul-lah: «Altını gümüşle değiştirmek faizdir. Ancak her ikisi de peşin olursa faiz olmaz. Buğdayı buğdayla değiştirmek faiz olur. Ancak peşin olursa faiz olmaz. Hurmayı hurma ile değiştirmek faiz olur. Ancak peşin olursa olmaz. Arpayı ar­pa ile değiştirmek faiz olur. Ancak peşin olursa olmaz, bu­yurdu» dedi,[38]
imam Malik der ki: Biri dinarları (altın paralan) verip dir­hemler (gümüş, paralar) alır, sonra bunlar içerisinde düşük kali­teli dirhem bulunca bunu geri vermek isterse, bu iş temelden bozu­lur. Dirhemlerin tamamını vererek dinarlarını geri alır. Bunun mekruh olmasının delili, Resûlullah'ın: «Altını gümüşle değiş­mek faiz olur. Ancak peşin olursa olmaz» buyruğu ile

Hz. Ömer:'in: «Evine girmek için izin istese de verme» sözüdür. Zira pazarlık yerinden ayrıldıktan sonra sadece ayan düşük dirhemi geri verirse, o zaman borçla veya veresiye yapılan pazarlık mesa­besinde olur. Bu sebeple mekruhtur ve ak id temelden bozulur. Ömer b. Hattab altın ve gümüş ile arpa, buğday ve hurma gibi yi­yecek maddelerinin peşinin veresiyesi mukabilinde satılmamasını istemiştir. Çünkü bunlarda, aynı cins veya değişik cinsten de ol­sa veresiye ve vade caiz değildir.



[36] Sarf: Fıkıh ıstılahında paraları birbirleri karşılığında bozmaktır. Bu konu ile ilgili hadislerden Hanefiler aşağıdaki hükümleri çıkarmışlardır:
1- Aynı cinsten paranın satışının caiz olması için miktarlarının eşit ve pe­şin olmaları gerekir. Altınla atınm ve gümüşle gümüşün alınıp satılışı böy­ledir.
2- Cinsler ayn ise peşin olmak şartıyla miktarlar farklı olabilir. Altın karşı­lığında gümüş alınması gibi.
3- Cinsler aynı olunca kalite farkı alınması caiz değildir. Yine eşit olmaları gerekir.
4-  Cinsler aynı olunca para olarak kullanılanları ile kolye, küpe, bilezik gi­bi zinet eşyası olarak kullanılanlarının ağırlıkları yine eşit olmalıdır. (Mavsılî, el-Ihtiyar, c. 2, s. 39).
[37] Medine yakınlarında bir yer.
Buharı, Buyu, 34/76; Müslim, 22, Musâkat, 15; no; 79
[38] Şeybanî, 817.




sumeyye
Thu 19 June 2014, 06:05 pm GMT +0200
s.a.. , örneklerle aydinlatici olmus konu..Günlük yasantimizda birçok kisiye alis veris konusu kolay gelse de her iste bir ciddiyet vardir.Rabbim c.c razi olsun kardesim.

Rabia nur kaplan 8.D
Thu 19 June 2014, 08:56 pm GMT +0200
Çok güzel bir konuya değinilmiş.Rabbim sizlerden razı olsun..
paylaşım için teşekküelr..

cerendemir
Thu 19 June 2014, 10:14 pm GMT +0200
Ve aleykümselam.Gerçekten çok güzel bilgiler oldu benim için.

saniyenur
Thu 19 June 2014, 10:39 pm GMT +0200
Günümüzde aklımızı en çok meşgul eden konulardan biri de alım satım, kar, banka vs gibi konular. Gün geçtikçe ve şartlar değiştikçe bir çok yeni sru ile karşılaşıuoruz. Bu konuların güncellenmesi bu bakımdan iyi olmuş.

cerendemir
Sun 14 September 2014, 10:25 pm GMT +0200
Aleykümselam.Paylaşım için Allah razı olsun.Aynı şeyi bile peşin olduğu surece değiştirebiliriz.Aksi takdir de faiz olmuş olur.