- Özet

Adsense kodları


Özet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Fri 10 August 2012, 12:02 pm GMT +0200
Özet

Dört halifenin hepsi de, inandıklarım bizzat yaşadılar ve insanlara tavsiye ettiler. Ayrıca valilerine ve yüksek dereceli memurlarına, halkın iyiliği için âdilâne hareket etmelerini emrettiler. Hz. Ebu Bekir Amr b. As'ı Suriye seferine gönderirken ona şu tavsiyede bulun­du: "Ey Amr! Açık ve gizli her işinde Al­lah'tan kork! Çünkü Allah seni ve yaptıkları­nı görüyor. Ahiret için hazırlan ve her hare­ketinde gayen Allah'ın rızâsı olsun. Yol arka­daşlarına, evlâdınmış gibi muamelede bulun. İnsanların sırlarını araştırma. Onlar hakkında davranışlarına göre hüküm ver. Dürüst ve âdil ol ki, bu hususta emrin altındakiler de se­ni takip etsinler." (Kenzu'l-Ummal, c. V).

İkinci halife Hz. Ömer, memurlarına her za­man şöyle derdi: "Ben sizi Peygamber'in ümmeti üzerine, onların efendisi olasınız diye tayin etmedim. Maksadım, insanların ibadet­lerini düzenli olarak yapmalarını sağlamanız ve aralarındaki ihtilaflarda adaletle hükmedip onların haklarını vermenizdir." Aynı zaman­da, halka da şunu ilân etmişti: "Ben memur­larımı, insanlara zarar verip, mallarını ellerin­den almaları için değil, size dininizi ve Pey­gamber'in yolunu öğretmeleri için tayin ettim. Eğer herhangi birinize kötü muamele­de bulunurlarsa, şikâyetini bildirsin. Hakkı tazmin edilecektir." (İmam Ebû Yusuf, Kita-bu' l-Harac).

Üçüncü halife Hz. Osman da valî ve yüksek dereceli memurlara benzer emirler gönderdi. Ülkelerde şeriatin tesisi ve insanların haklan­sın verilmesindeki rollerini vurguladı.

Aynı şekilde, dördüncü halife Hz. Ali de se­leflerinin oluşturduğu geleneği devam ettirdi. Valilerinden birine yazdığı bir mektupta şöy­le diyordu: "Tebaanız ile aranızda bir engel bulunmasın. Bu tür engeller meydana getir­mek, devlet görevlileri için gerçekte kısa gö­rüşlülük ve cahilliktir. Bu engeller onları, devlet işleri hakkında doğru malumat almak­tan mahrum edeceği gibi, önemsiz şeyleri bü­yük, gerçekte büyük olan meseleleri de kü­çük gösterir. İyiyi kötü, kötüyü de iyi göste­rir. Bu yüzden hak İle bâtıl birbirine karışır." (İbni Kesir, c. ni).