- Özelliğini kaybetmiş sular

Adsense kodları


Özelliğini kaybetmiş sular

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 24 February 2011, 03:50 pm GMT +0200
2.Özelliğini Kaybetmiş Sular:


Za'feran ve benzeri temiz, fakat suya yabancı olan maddelerin karışma­sı ile üç vasfından biri değişen bir su bütün âlimlerce temiz ise de, imam Mâlik ve îmam Şafii'ye göre temizleyici değildir. İmam Ebû Hanife'ye göre, eğer bu değişimyabancı maddenin suyun içinde pişmesinden ileri gelme­mişse- bu su, temizleyicidir.

Bu ihtilâfın sebebi, bu suya, mutlak su (bayağı su) adı verilip veril-mediğindeki tereddüttür. Ona mutlak su adının verilmediği, içinde bulunan maddeye izafe edilerek "falanca şeyin suyu" denildiği görüşünde olanlar; bu su ile abdest alınamaz derler. Çünkü abdest, ancak hiçbir kaydı bulunmayan saf su ile alınabilir. Ona kayıtsız olarak su adı verildiği görüşünde olanlar ise, onunla abdest alınmasını caiz görürler. İçindeki yabancı maddenin pişme­sinden bir vasfı değişen suya ise, su adı verilmediğinden bu su ile abdest al­mayı caiz gören yoktur.

Bitkilerden çıkarılan sularda böyledir. Çünkü bunlara kayıtsıza su adı verilmez. Yalnız, İbn Şa'ban'ın kitabında; gül suyu ile cum'a guslünün yapıl­masına cevaz verilmiştir.

En doğrusu, karışmanın hükmü, karışan şeyin çokluğu ve azlığı duru­muna göre değişir. Çünkü bu kansan şey, bazan o kadar çok olur ki o suya ar­tık «bal suyu» (Şerbet) gibi bir ad verilir, su denilmez. Bazan da -hele suyun kokusundan başka bir vasfı değişmediyse- bu duruma varmaz.. Bunun için­dir ki, kayıtlı su ile abdest almayı caiz görmeyenlerden kimisi, «Yalnız, ko­kusu değişen su ile abdest almak caizdir» demiştir. Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz, Ümm-i Atiyye'ye vefat eden kızını yıkamasını emrederken;

«Onu, su ve hıtmi ile .yıkayın ve sonunda üzerine dökeceğiniz suya kâfur -veyahut- biraz kâfur katın» [70]buyurmuştur. Kâfur katılan su ise, şüp­hesiz karışık bir sudur. Fakat ona kayıtsız (su) denemiyecek duruma gelme­miştir.

İmam Mâlik'ten de karışmanın çokluk ve azlık halleri arasında ayırım yaptığı, az olduğu zaman suyun vasıflan değişse bile, caiz gördüğü ve çok olduğu zaman caiz görmediği rivayet olunmuştur. [71]



[70] Buharı, Cenâiz, 23, no: 560; Müslim, Cenâiz, 11/12, no: 36/939; Mâlik, Cenâiz, 16/1 no: 2.

[71] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/104-105.

 

ceren
Sun 1 December 2019, 07:20 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...

Sevgi.
Sun 1 December 2019, 11:10 pm GMT +0200
 Aleyküm Selam. Paylaşım için Allah razı olsun

es-Sabur
Mon 2 December 2019, 05:26 am GMT +0200
İçinde bir şey pişmeyen su temizdir suyun temizliği içine karışan maddeye göre değişir

Bilal2009
Sun 15 December 2019, 06:48 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

gulsahkilicaslan
Mon 16 December 2019, 01:52 am GMT +0200
Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim