sumeyye
Mon 1 October 2012, 01:03 pm GMT +0200
Özel Olarak Kıraat
Kıyamdakiler
Kıyamdakiler
I. Tevcih:[194]
Tekbirden sonra "Veccehtu Vechiye Lillezi Fetara's-Semavati vel-Ard" demek Tevcîh adını alır. eş-Şafiî'ye göre farz, Efau Hanife'ye göre sünnettir. Malik'e göre ne farz ne de sünnettir; Ebu Yusuf ve Şeybanî'ye göre hem sena (sübhaneke) ve hem de tevcihin okunması sünnettir.
II. Tesmiye:[195]
a) Hanefî ve Hanbelî Mezhebleri ile es-Sevrî'ye göre, her rekatte Fatiha'dan önce besmele çekmek (tesmiye) sünnettir.
b) Şafiî Mezhebi ve Ahmed b. Hanbel, Ebu Sevr ile Ebu Ubeyd'e göre, besmele Fatiha'dan bir âyettir, bu sebeple okunması sünnet değil, farzdır; açık kıraatli namazlar da açıktan okunur.
c) Maliki Mezhebine göre farz namazlarda tesmiye mekruhtur; ancak hukukçuların ihtilafından kurtulmak isteyenlerin gizlice okuması mendup, açık okuması mekruhtur. Nafile namazlarda ise besmele çekilebilir.
d) Caferi Mezhebine göre, besmele Berâe sûresi hariç, her sûrenin bir parçasıdır, okunması gerekir. Fîl ve İlâf ile Duhâ ve İnşirah sûreleri birlikte bir sûre oluşturur, beraberce okunurlar. Besmele açıktan okunur.
[194] Serahsî, Mebsût, c. I, s. 12; İbn Rüşd, BM, o. I, s. 96; Cezîrî, Fame, c. I, s. 257,
[195]Şafiî, Umm, c. I, s. 107; Serahsî, age, c. I, s. 15-16; İbn Kudâme, age, c. I, s. 475; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 97; Cezîri, Fame, c. I, s. 257; Humeyni, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 56 (4).
Namazda besmelenin ve Fatiha'nın okunuşu, Hanefî'ler ile Şafiî'lerin çok tartışdığı bir konudur. Bu konuda, İbn Abdilber, bir risale yazmıştır: İbn Abdilber Ebu Ömer Yusuf b. Abdillah (ö. 463), "el-İnsâf fi-mâ beyne'l-Ulemâ mine'l-Hilâf", Mecmuatu'r-Resâili'l-Munîriyye, c. II, s. 153-194, Beyrut, 1970.