- Özel Olarak Kıraat

Adsense kodları


Özel Olarak Kıraat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Mon 1 October 2012, 01:03 pm GMT +0200
Özel Olarak Kıraat

 
Kıyamdakiler

 
I. Tevcih:[194]

Tekbirden sonra "Veccehtu Vechiye Lillezi Fetara's-Semavati vel-Ard" demek Tevcîh adını alır. eş-Şafiî'ye göre farz, Efau Hanife'ye göre sünnettir. Malik'e göre ne farz ne de sünnettir; Ebu Yusuf ve Şeybanî'ye göre hem sena (sübhaneke) ve hem de tevcihin okunması sünnettir.

 
II. Tesmiye:[195]

 

a) Hanefî ve Hanbelî Mezhebleri ile es-Sevrî'ye göre, her rekatte Fatiha'dan önce besmele çekmek (tesmiye) sünnettir.

b) Şafiî Mezhebi ve Ahmed b. Hanbel, Ebu Sevr ile Ebu Ubeyd'e gö­re, besmele Fatiha'dan bir âyettir, bu sebeple okunması sünnet değil, farzdır; açık kıraatli namazlar da açıktan okunur.

c) Maliki Mezhebine göre farz namazlarda tesmiye mekruhtur; an­cak hukukçuların ihtilafından kurtulmak isteyenlerin gizlice okuması mendup, açık okuması mekruhtur. Nafile namazlarda ise besmele çekile­bilir.

d) Caferi Mezhebine göre, besmele Berâe sûresi hariç, her sûrenin bir parçasıdır, okunması gerekir. Fîl ve İlâf ile Duhâ ve İnşirah sûreleri birlikte bir sûre oluşturur, beraberce okunurlar. Besmele açıktan okunur.




[194] Serahsî, Mebsût, c. I, s. 12; İbn Rüşd, BM, o. I, s. 96; Cezîrî, Fame, c. I, s. 257,

[195]Şafiî, Umm, c. I, s. 107; Serahsî, age, c. I, s. 15-16; İbn Kudâme, age, c. I, s. 475; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 97; Cezîri, Fame, c. I, s. 257; Humeyni, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 56 (4).

Namazda besmelenin ve Fatiha'nın okunuşu, Hanefî'ler ile Şafiî'lerin çok tartışdığı bir konudur. Bu konuda, İbn Abdilber, bir risale yazmıştır: İbn Abdilber Ebu Ömer Yu­suf b. Abdillah (ö. 463), "el-İnsâf fi-mâ beyne'l-Ulemâ mine'l-Hilâf", Mecmuatu'r-Resâili'l-Munîriyye, c. II, s. 153-194, Beyrut, 1970.