- Oyun oynamayan çocuğun beyni az gelişiyor

Adsense kodları


Oyun oynamayan çocuğun beyni az gelişiyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
selsebil
Fri 23 October 2009, 06:03 am GMT +0200


Psikolog Ahmet Kurt, oyun oynayamayan ve çok az dokunulan çocuğun beyin gelişiminin yüzde 20-30 daha az olduğunu söyledi.

Kurt, 3 yaşına gelen çocukların beynin fiziksel büyümesini yüzde 90 tamamladığını belirterek, yaşam ve çevre koşullarının beynin işlevselliğini olumlu ya da olumsuz olarak etkilediğini söyledi. Oyun oynayamayan ve çok az dokunulan çocuğun beyin gelişiminin yüzde 20-30 daha az olduğunu vurgulayan Kurt, "Çocuklar bol bol oyun oynamalı. Ayrıca çocuklar sevilmeli ve dokunulmalı. Anne, babanın çocuğuna dokunarak oyunlar oynaması beyin gelişimine olumlu katkı sağlıyor." dedi.

Okul öncesi dönem çocuk gelişimi dünyanın birçok ülkesinde devlet eliyle takibi yapılan ve insan hayatının en önemli gelişim evrelerini içeren çok kritik bir dönem olduğunu ifade eden Kurt, şu bilgileri verdi: "Yapılan araştırmalarda, doğumdan sonra nöronlar arası bağlantılar (synapses) oluşmaya başlar. İlk bir yıl içerisinde milyonlarca bağlantı oluşmuş olur. 2 yaşında bir bebeğin beynindeki bağlantılar bir yetişkin beynindekilerden iki kat daha fazladır. Dışarıdan uyarı almamış nöronlar diğer nöronlarla bağlantıya geçmezler. İlk bağlantılar şekillendiğinde, beyin bu mevcut bağlantıları geliştirmeye başlar. Çocukluk tecrübeleri beynin çalışan devrelerinde hangi hücrelerin kullanılacağında belirgindir. Uyarılmamış ve kullanılmayan hücreler elenirler. Yaşamın ilk 10 yılında iyi uyarılmış nöral bağlantılar büyürler, kuvvetlenirler, daha iyi organize olurlar. 3 -6 yaş arası nöronlar arasındaki bağlantıların en üst seviyede gerçekleştiği dönemdir. Çocukluk döneminin geçtiği yaşam ve çevre koşullarının beyin işlevselliğini olumlu veya olumsuz etkilediği, oyun oynamayan ve çok az dokunulan çocuklarda beyin gelişiminin akranlarından yüzde 20-30 daha az olduğu kanıtlanmıştır."
Zaman