- Otuzbirinci Mektup

Adsense kodları


Otuzbirinci Mektup

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Thu 14 January 2010, 01:21 pm GMT +0200
OTUZBİRİNCİ MEKTUP

Hasankeyf’li Molla İbrahim’e birisi zevcesine, «git ben seni boşadım» demesi, talakın sarihi olup, talakı düştüğü ve bu şekilde konuşan kimse iki veya üç def’a söylediğinin bilmediğine dair yemin ederse, yakın olan (şübhesiz) iki ile amel ederek şekk ile amel etmeyeceği hakkındadır.


ALLAH’IN ADIYLA BAŞLARIM

Kainatta hiç bir varlık yok ki, onu hamd ile tesbih etmesin. Salat ve selam, Allah’ın yaratıklarının en hayırlısı efendimiz Muhammed’in, (Sallallahü aleyhi ve sellem) bütün al ve sahabesinin üzerine olsun!

Şöyle bir soru vaki oldu: Birisi, kendi karısına «Git ben seni boşadım» dedi ve bunu iki veya üç def’a söyleyip söylemediğini bilmediğine, bundan ma’ksadı talak olup lakin talâkın adedini niyet etmediğine dair yemin etti. Sonra, olayı diğer bir mecliste iki ve daha çok def’a başkalarına anlatıp bu son anlatışında maksadı talakın yeniden inşası değil, belki evvelki macerasından haber vermek olduğunda da yemin etmiştir.

Bu duruma göre: Acaba adamın talakı düştü mü düşmedi mi? Söylediği bu sözleri, talakın sarihi mi, yoksa kinayesi mi? Kendisinin hangi şıkkı niyet etmesinde yemini kabul olunur mu olunmaz mı?

EL-CEVAB:Tuhfet El-Muhtac, Fetava El-Kübra, Tergib El-Müştak ve diğer mu’temed kitabların ibarelerin’e göre: Adamın, «Git ben seni boşadım.» mealindeki sözü, talakın  sarih kısmından olup, iki def’a söylediği muhakkak olduğu için talâk sayısını niyet etmemiş ise de, muhakkak olan iki def’a söylediğine kanâat edip üç def’a söylemesi şekk olduğundan nazarı itibare alnımayıp iki talakı vaki olur. Adamın maksadı, talakın inşası olmayıp da belki eski hadisesinden bahis etmek ise, yüz mecliste yüz def’a dahi söylemişse, talakından hiç bir şey vaki olmaz ve kendisi bu hususta yeminiyle doğrulanır, kadının iddeti tamamlanmadan, tekrar rücü eder (kadınına kabul eder), iddeti tamam olup adam o rücu etmemişse, nikahını tekrar kıyacaktır.

İşte bu mes’elenin fetvâsı budur. Doğrusunu, Allah daha iyi bilir. Molla İbrahim’e selâm ve dua ederiz. Bu mes’elenin bu fetvâsı için sen vekilsin. Adam senin fikrine muvafakat ederse, ona bu fetvayı ver ve nasıl ric’at edeceğini kendisine öğret. Muvafakat etmediği takdirde ona verme! Bütün köy halkına selam ederiz.