- Öteki durumlar

Adsense kodları


Öteki durumlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Wed 9 February 2011, 03:35 pm GMT +0200
3. Öteki Durumlar:


İmam Mâlik'e göre, susuz bir tarla kiraya verildiği zaman, eğer yağmur yağmadığı için ekilmez veyahut ekilip de yeşermezse, kiralama akdi bozu­lur. Bunun gibi, eğer ekim zamanı geçinceye kadar yağış kesilmediği için ekilmezse, keza kiralama akdi bozulur. İmam Mâlik'e göre, ekinlerin uğradı­ğı diğer afetler yüzünden kirada bir indirim olmaz.

îmam Mâlik'e göre, belli bir vakitte görülmek üzere bir iş için kiralama akdi yapıldığı zaman, eğer -hac yolculuğu için binek kiralanışı gibi- belli olan vakit maksut olduğu halde o vakitte mal sahibi ortada görülmezse, kira­lama akdi bozulur. Fakat eğer o vakit maksut olmazsa -o vakitte mal sahibi ortada görülmese bile- akid bozulmaz.

Bütün bunlar, kiralanan şey muayyen olduğu zaman, böyledir. Fizzim-me olan kiralamalarda ise, kiracının işletmek üzere teslim aldığı şeyin zayi olmasıyla kiralama akdi bozulmaz. Çünkü mal sahibi, kiralamayı fizzimme kabul ettiği için, zayi olan şeyin yerine bir başka şeyi sağlamak zorunda­dır,

Bu babın daha birçok mes'eleleri vardır. Fakat ana kaideler mesabesin­de olanları ancak bunlardır[54]


[54] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/324-325.