- Osmanlı Türkçesi kolaylık sağlayacak

Adsense kodları


Osmanlı Türkçesi kolaylık sağlayacak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Fri 9 January 2015, 12:46 am GMT +0200
Osmanlı Türkçesi kolaylık sağlayacak



Liselerde seçmeli Osmanlı Türkçesi dersi verilmesinin, üniversitede tercih edilecek bazı bölümlerde öğrencilere kolaylık sağlayabileceği bildirildi.

TÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, "Bu dil seçmeli olduktan sonra okutulabilir, öğretilmelidir. Yararları şu şekilde olabilir, üniversitelerin edebiyat ya da Türk dili edebiyatı bölümlerine gelenler Osmanlıca'yı daha kolay öğrenebilir" dedi.

 Liselerde seçmeli Osmanlı Türkçesi dersi alan öğrencilerin, üniversitede seçecekleri edebiyat ya da Türk dili edebiyatı bölümlerinde daha rahat okuyacağı bildirildi. Trakya Üniversitesi (TÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, Osmanlıca Türkçe'sinin siyasi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Osmanlıca'nın Türklerin Müslümanlaşma sürecinden sonra Arap alfabesiyle kullandıkları ve 1928'e kadar devam eden yazılı bir dil olduğunu ifade eden Öbek, şöyle konuştu: "Türkler Müslüman olduktan sonra Arap alfabesini aldılar ve metinlerini Arap harfleriyle yazmaya başladılar. Bir Arap gelip bizim metinlerimizi okuyamaz. Bir Türk de Osmanlıca bilse dahi Arapça bilemez. Şu anki tartışma liselerde ve dengi okullarda bu dil öğretilsin mi öğretilmesin mi. Bu dil seçmeli olduktan sonra okutulabilir, öğretilmelidir. Yararları şu şekilde olabilir, üniversitelerin edebiyat ya da Türk dili edebiyatı bölümlerine gelenler Osmanlıca'yı daha kolay öğrenebilir."

MESELEYİ MEZAR TAŞINDA DÜĞÜMLEMEK YANLIŞ

Öbek, seçmeli dersle ilgili tartışmaların mezar taşına düğümlenmesinin doğru olmadığını, mezar  taşı okumanın profesyonel bir Osmanlıca gerektirdiğini söyledi. Mezar taşlarını okumanın psikolojik bir yararı olacağını ifade eden Öbek, şöyle devam etti: "Lisede Osmanlıca harfleri öğrenmiş olsanız ben eminim yarın öbür gün edebiyat fakültesindeyseniz bu anlamda size kelime bazında katkısı olacaktır fakat bundan beklenen yararı çok da abartmamak lazım. Osmanlıca öğrenecek kişi Türkiye'nin önde gelen bir aydını olmak iddiasındaysa bu gazeteci olabilir, hukukçu olabilir, tıpçı olabilir fark etmez. Osmanlı dönemindeki kültür çok büyük bir kültürdür. Dolayısıyla Osmanlıca'yı profesyonel şekilde bilmesinin yararı vardır. Tabii normal ve sıradan bir vatandaşın bilmesine gerek yoktur." TÜ Edebiyat Fakültesi Edebiyat Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Betül Korhan ise Osmanlıca'nın bir kültür dili olmasına rağmen şu anda hiçbir yerde kullanılmadığını kaydetti.

AA

Sevde38
Fri 9 January 2015, 02:20 pm GMT +0200
Osmanlıca bizim öz dilimiz, sonradan uydurulan ve dayatılan değil, gerçek öztürkçemiz. Yüzyıllarca kullanılan zengin bir dilin, 90 yıllda katli ne derece doğru olabilir ki? Değerlerimize sahip çıkalım. Yıllarca zenginliklerimize başkaları sahip çıktı, başkaları kullandı, biz ise birbirimizle uğraştık, uğraştırıldık. Uyan Türkiyem !!!
Haydi Ülkemize ve bütün değerlerimize sahip çıkalım.

Rukiye Çekici
Thu 15 January 2015, 02:14 pm GMT +0200
Bencede öyle olur katılıyorum.. Tabii birazcık fazla olacak o kadar...

-merve-7d-
Thu 15 January 2015, 02:19 pm GMT +0200
evet çok haklısın bu güne kadar değerlerimize sahip çıkmdık bundan sonra da dikkat edip onları korumalıyız..

Burcu7
Thu 15 January 2015, 02:42 pm GMT +0200
Ülkemizde ingilizce öğretilmesi gibi osmanlıca öğretilmesi de gayet doğru

SEVİLAY AKTAY 8/B
Wed 28 January 2015, 09:36 pm GMT +0200
Artık birçok meslekte  mesleğin sahibi arapcayı bilmesi gerekiyor. Zaten içinde öğrenme hevesi olan herkesin Arapçayı kolaylıkla ögrenebileceğine eminim umarım bizlerde ilerde kolaylıkla öğrenebiliriz:)