- Osmanlı Arşivleri ile ilgili ortaya çıkan acı gerçek

Adsense kodları


Osmanlı Arşivleri ile ilgili ortaya çıkan acı gerçek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
halim
Mon 29 February 2016, 12:48 am GMT +0200
Osmanlı Arşivleri ile ilgili ortaya çıkan acı gerçek



Osmanlı Devletine ait bir çok kıymetli evrakla ilgili alınan karar tarihe geçecek en kötü kararlardan biri...

Cumhuriyet'in ilanından sonra latin harflerinin kullanılmaya başlanmasıyla hükmünü kaybeden Osmanlıca basılmış antetli kağıtlar ve boş defterler Hazine’ye gelir kaynağı olması için satışa çıkartıldı. Osmanlı Devleti'ne ait kıymetli evrak ve mali defterler, Sofya'da bulunan Srnee Berger kâğıt fabrikasına hurda kağıt olarak satıldı. Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Araştırmacısı Dr. Seyit Ali Kahraman, Bulgaristan'a satılan hurda kağıtların peşine düştü. Hurda kağıt olarak satılan 1 milyon evraktan, 10 bin tanesi Osmanlı Arşivleri’ne getirildi.

Kahraman, "1931'de tamamen iyi niyetli bir amaçla başlayan ama dönemin Maliye Bakanı olan Mustafa Abdülhalik Renda'nın evrakları incelemeden satışa onay vermesi üzerine kıymetli evrakların da satışı gerçekleşmiş" dedi.

osmanli-devleti-belge---osmanlica-.jpgSofya’da bulunan İsviçre Asıllı Ermeni Berger ailesine ait Srnee Berger kâğıt fabrikasına hurda kağıt olarak satılan 1 milyon belgeden, 10 bin tanesinin birer kopyası Osmanlı Arşivleri’ne ulaştı. Seyit Ali Kahraman, "1 milyon belgeden, özellikle saray defterlerini seçtik. Osmanlı Maliye Defterleri’nin bulunduğu belgelerin birer kopyasını da arşivimize ekledik. İlk dönem belgelerimizden olan Orhangazi Vakıf Defterleri, Karaman Vakıf Defteri arşivimize geldi. Bulgaristan Arşivleri’nde kataloglanmış 712 adet Maliye defterimiz bulunmakta ve orijinallerini almamız mümkün değil" diye konuştu.
 
 “Osmanlı'dan kalan ve hurda kağıt olarak satışı gerçekleştirilen, maliye defterlerinin imhasını Panço Doref durdurduğunu söyledi.
 
Kahraman, döneminde Bulgaristan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli olan Doref’in kendi hükümetine Türkiye'den gelen trende bulunan kağıtların önemli Osmanlı belgeleri olduğunu bildirdiğini belliterek “Tren durdurularak, Srnee Berger fabrikasına satışı yapılan kağıtlara el konuldu ve Bulgaristan arşivlerine taşındı.  Yıllarca Bulgaristan Arşivlerinde saklanan Osmanlı Defterleri'nin birer kopyası yapılan görüşmeler ve oluşturulan heyetin Bulgaristan'a gitmesiyle Türkiye'ye taşındı” ifadesini kullandı.
 
Satışı gerçekleştirilen kıymetli evrak ve defterlerin içerisinde Osmanlı Devleti'ne ait gizli belgelerin ve özel yazışmaların olup olmadığını sorduğumuz Kahraman, "Satışı yapılan evraklar, tabii ki kıymetli tarihi belge ama askeri sırlar veya gizli belgeler değildir. Maliye defterleri ve mali kayıtlardır. Zaten Osmanlı dönemine ait askeri kayıtlarımız, Yeniçeri Ocağı’nın kaldırıldığı dönemde II.Mahmud tarafından imha edilmiştir" yanıtını verdi.

Kahraman, "II. Mahmud döneminde Yeniçeri belgelerinin imhası, Enver Paşa'nın Selçuklu Dönemi’ne ait hiçbir evrakı bırakmaması, İttihat ve Terakki'nin ihtilal sonrası tüm jurnalleri yakması ve niceleri. Günümüze yaklaşırsak, kasıt aramamamıza rağmen dönemin Meclis Başkanı Mustafa Kaleli zamanında Cumhuriyet Senatosu'nun evraklarının imha edilerek 19 yıllık belgenin kaybı, 1980'lerde gerçekleşen Sayıştay yangını sonrası maliye tutanaklarının yangında kaybedilmesi yani anlayacağınız imhada çok cömertiz” dedi.
 

Bugün - Şenol Kantürk