- Orucun Güzelliği

Adsense kodları


Orucun Güzelliği

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
YBNGL
Wed 18 August 2010, 05:41 pm GMT +0200
 
Orucun Güzelliği
Alimler demişlerdir ki: oruç ve açlıkda on güzel haslet vardır:
l. Açlıkta kalb safası, gönlün hakka inkıyadı, göz keskinliği vardır.
Tokluk ise aptallık ve tenbellik verir, basireti kör eder. Dimağda buharı fazlalaşdırır, bu sebeble kalbde bir ağırlık olur. Söylenen fikirlere intikal ve intibak edemez, esrarı anlayamaz.
2. Açlıkta rikkat-i kalb olur. Kalb safası da insanı münacatın lezzetini idrak etmeye hazırlar, zikrinin ve sair ibadetlerinin te'sirini görür.
3. Kalbde züll ü inkisar olur, şımarıklık gider. Cenab-ı Hakk da hadîsi kudside: "Ben, benim rızam için kalbi münkesir olanlarla beraberim", buyurmuştur. Lüzumsuz ferah ve tuğyanın başlangıcı olan, aynı zamanda büyük mahrumiyetlerin sebebi olan iftihar ve böbürlenme duygusu gider. Nefis açlıkla kırıldığı kadar hiç bir şeyle kırılmaz.
4. İnsan açlıkda belaları unutmaz, zararlara ve afetlere duçar olanları unutmaz. Tok olan açları unutur, aç olanlar ise açlığın ve belaların elemlerini bilirler. Elemli fakirleri ve zayıfları unutmazlar.
5. Açlık bütün ma'siyet arzularını kırar, devamlı kötülüğü emreden nefsin (nefs-i emmarenin) üzerine basar.
6. Açlık, insana betaet ve hamakat veren fazla uykuyu defeder. Çok yiyen ise çok içer, çok içen çok uyur, çok uyuyanın gafleti artar. Kimin gafleti artarsa hüsrana uğrar ve nedameti artar.
Bu sebeble meşayih-i kiram müridi ere: "Çok yemeyiniz, çok içmeyiniz, bu sebeble çok uyursunuz ve hüsrana uğrarsınız" diye buyurmuşlardır.
7. Açlıkta ibadete devam kolaylaşır. Toklukta ise ibadet zorlaşır, ibadete devam ise daha güçleşir.
8. Açlıkta bedenler ve uzuvlar sıhhatli olur, hastalıklar def olur. Çünkü umumiyetle hastalıkların sebebi çok yemek, çok içmek, çok uyumak, kan fazlalığıdır. Hastalık ibadetlere mani olur, kalbi huzursuz eder, ibadet şevkini kırar.
9. Gayet sade bir hayat sürer, sıkıntısı olmaz. Az yemeği itiyad edinen az mala kanaat eder. Bu sebeble Rasûlullah -sallallalahü aleyhi ve sellem-: "İktisada riayet eden fakra duçar olmaz." yani maîşetinde orta yolu tutan fakir olmaz buyurmuşlardır.
10. Açlıkta sadakasını gönül huzuru ile verebilir, yemeğinin fazlasını yetimlere, miskinlere dağıtır, kıyamette de sadakası altında gölgelenir.

AyşeSungur7-B
Mon 16 March 2015, 09:14 pm GMT +0200
Günümüzde çoğu insan orucu zorunluluk olarak görüyor.Halbuki bu makaleyi okusalar orucun insan bedenine ve ibadete ne kadar yararlı olduğunu görürler.Paylaşım için teşekkürler.

HALACAHAN
Wed 8 June 2016, 05:30 pm GMT +0200
Selamun Aleykum ..Oruc ile berabar tok acin halinden ne anlar sozunun anlamini cok daha iyi anlayabiliyorum..Komsusu ac iken tok yatan bizden degildir hadisi serifinin kiymetini anlıyorum. .Ve inşaallah anladiklarimizla amel edenlerden oluruz..

Bilal2009
Wed 8 June 2016, 05:56 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Açlık nefsi terbiye etmede büyük bir etkendir. Rabbim bizleri bu etkeni kullananlardan eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

Hande 8 /D
Wed 8 June 2016, 06:09 pm GMT +0200
SELAMÜN ALEYKÜM ...
Bizlerde oruç tutup orucun güzelliklerinden faydalanalım.
İNŞALLAH

[Muhammed]
Wed 8 June 2016, 08:56 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Rabbimiz bu güzellikleri vermiş bizlerde yararlanırız İnşaAllah.Rabbim c.c razı olsun İnşaAllah...