YBNGL
Wed 18 August 2010, 01:30 pm GMT +0200
Oruçla İlgili Soru Ve Cevaplar
Soru : Oruçluyken kulaktan iltihap akması orucu bozar mı? Cevap : Bozmaz.Soru : Kan aldırınca oruç bozulur mu?
Cevap : Bozulmaz.
Soru : Oruçlu iken kulağa pamuklu çubuk sokmakta mahzur var mı?
Cevap : Şafii’de bozar, Hanefi’de bozmaz.
Soru : Buruna ilaç sürmek orucu bozar mı?
Cevap : Katı ilaç bozmaz, sıvı ilaç bozar.
Soru : Jöle, krem, deodorant orucu bozar mı?
Cevap : Hiç birisi bozmaz.
Soru : Oksijen gazı tüpü ile suni hava verilince oruç bozulur mu?
Cevap : Teneffüs ettiğimiz hava orucu bozmaz. Tüple verilen oksijen de temiz hava demektir, oksijeni bol hava demektir. İçinde ilaç olsa bozar.
Soru : Hanımını öpenin orucu bozulur mu?
Cevap : Öpmekle orucu bozulmaz. Öperken cünüp olursa bozulur. Cünüp olma ihtimali varsa, hanımını öpmesi mekruh olur. Orucu bozacak derece çok öperse haram işlemiş olur. Çünkü orucu mazeretsiz bozmak haramdır.
Soru : Yıkanırken kulağa sabunlu su kaçsa, oruç bozulur mu?
Cevap : Bozulmaz.
Soru : Denize girmek orucu bozar mı?
Cevap : Denize girdiği için değil, su girecek deliklerden içine su kaçtığı için oruç bozulur. Eğer su girmezse oruç bozulmaz.
Soru : Bacağına ameliyatla protez takılan bir hastanın Ramazan ayı içerisinde göründüğü kadarı ile bir ağrısı ve sızısı olmadığı takdirde namaz kılıp oruç tutmasına engel teşkil eder mi?
Cevap : Teşkil etmez. Ayakta kılamazsa oturarak kılar.